
Persze, ahogy oly sokszor, valami azért még hiányzott! Nem kellett sokat töprengenem azon, hogy mi. Tejszínes karamell szószt főztem, majd amikor kihűlt a kávé mousse tetejére öntöttem, erre pedig rákanalaztam a granita-át. A mousse receptje egyébként Alain Ducasse könyvéből származik, viszont a tejszín mennyiségét csökkentettem, mert szerintem teljesen elveszett volna a kávé íze, ha az egész belekerült volna, arról nem is szólva, hogy azért több, mint 600 ml tejszín még leírva is rengeteg!

Hozzávalók:
250 ml tej
30 g darált kávé
100 g cukor
1/2 rúd vanília
100 g tejszín
3 tojássárgája
2 g keményítő
3 lap zselatin
425 g tejszín
100 ml rum

Forraljuk fel a tejet, majd áztassuk bele a kávét és hagyjuk állni 30 percig. A cukorból készítsünk karamellt, ehhez adjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a meleg tejszínnel felöntjük és hozzáadjuk a kávés tejet. A tojássárgájákat felverjük a keményítővel és a tejes-kávés keverékhez adjuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg besűrűsödik. Az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zselatinlapokat belekeverjük és hagyjuk a keveréket kihűlni. Ezután a tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a rumot majd és óvatosan a kávés krémbe forgatjuk. A karamell öntethez karamellizálunk 125 g cukrot, majd felöntjük 250 g tejszínnel és hagyjuk besűrűsödni. A granita-ához egyszerűen összekeverjük a szirupot ízlés szerinti mennyiségű kávéval, majd a fagyasztóba tesszük 2-3 órára, és félóránként keverjük át egy villával.

3 comments:
Talán sikerült időben jönnöm, hogy lestoppoljak egy pohárral.
Nagyon tetszik!
Abszolút! :) Már csak a fénypostát kellene valahogy megoldani.
Kedves Chriesi! Ebből körülbelül összesen hány pohár lesz?
Post a Comment