Thursday, January 6, 2011

Babkrémleves

Már majdnem elolvadt az egész hó, és ahogy a népi időjóslás tartja, ha Vízkereszt napján az eresz csurog, akkor hosszú lesz a tél, ám, ha a hó esik, akkor korán kitavaszodik. Azért nagyon remélem, hogy nem lesz annyira hosszú a tél, mint tavaly. Odakinn "fülfagyasztó" szél fúj, ezért miután hazaértünk a kutyámmal a délelőtti sétáról, úgy gondoltam levest főzök ebédre. Persze a babot már tegnap este beáztattam, de akkor még nem tudtam mi lesz a sorsa. A túró mellett a füstölt húsok hiányoznak nagyon otthonról, ugyan van füstölt, kötözött sonka, de annyira mű, legalábbis nekem egyáltalán nem ízlik. Úgyhogy csülkös bablevest nem tudtam sehogy se főzni, ezért döntöttem egy krémleves mellett, amibe azért kevés hazai füstölt szalonnát sikerült csempésznem.


Hozzávalók:

200 g tarkabab
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 babérlevél
1 szegfűszeg
2 ág kakukkfű
10 g vaj
70 g füstölt szalonna
300 ml csirke vagy zöldség alaplé
70 ml tejszín
só, bors



Hámozzuk meg a zöldségeket és pirítsuk meg a kockára vágott szalonnát a vajon. Tegyük félre a szalonnát és adjuk a kisült zsírhoz a felkockázott zöldségeket, a babérlevelet, szegfűszeget, kakukkfüvet és pároljuk pár percig majd öntsük hozzá az előző éjszaka beáztatott babot. Öntsünk rá annyi vizet ami épp befedi és főzzük alacsony hőfokon amíg megpuhul a bab. Adjunk hozzá egy kávéskanál sót, vegyük ki a babérlevelet, kakukkfüvet és a szegfűszeget, majd pürésítsük. Öntsük hozzá a levest és pürésítsük újra, majd szűrjük le. Ezután adjuk hozzá a tejszínt és főzzük 5 percig, ízesítsük és tálaljuk a sült szalonnával.

3 comments:

Raindrop said...

Állati jó recept!
Épp ma rendeltem meg a bablevest, ezt fogjuk megcsinálni. :)

Colors in the Kitchen said...

Nagyon guszta! De régen ettem már bablevest! és nagyon tetszik a krémleves ötlet!

Ottis said...

Csak finom lehet!Guszta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...