Thursday, April 4, 2013

Csicsókás ravioli fürjtojássárgájával kecsketúrómártással, kucsmagomba-pitypang-zöldborsó raguval és pirított kendermaggal

Az úgy volt, hogy elfelejtettem lefagyasztani a maradék zöld tésztát, most meg már nem akartam, így gondoltam legyen ma is valamilyen ravioli belőle. Míg azon gondolkodtam, hogy milyen alapanyagokat hozzak össze egy tányéron, addig gyorsan gyúrtam egy másik adagot, mert szerettem volna kétszínű raviolit csinálni. Először azt terveztem, hogy a fürjtojássárgáját kecsketúró fészekbe ültetem majd, de aztán mégis inkább abból lett a mártás. Hirtelen eszembe jutott a csicsóka, ami minden hozzávalóval szépen harmonizál. A kucsmagomba remekül illik a friss kecsketúróhoz, így aztán már csak valami tavaszi zöld növény hiányzott. A pitypang levelére esett a választásom, ugyanis tegnap séta közben pont azon bosszakondtam, hogy miért nem szedtem a salátához. A turbolyával és zöldborsóval pedig már össze is állt a ragu. Került még a tányérra egy kevés parmezán és pirított kendermag, amit még egyszer köszönök Robinak, a Kísérleti Konyha blog tehetséges szerzőjének. A parmezánt érdemes valamilyen érett kecskesajttal helyettesíteni, nekem erre most nem volt lehetőségem.



Hozzávalók:

a tésztához:
100 g liszt (pl. 00-ás)
1 tojás

1 evőkanál olívaolaj


a töltelékhez:
150 g csicsóka (tiszítva mérve)
1/4 teáskanál vaj
150 ml zöldség alaplé
12 fürjtojás
szerecsendió

bors


a kecsketúrómártáshoz:
50 ml tejszín
150 g kecsketúró
hosszú bors


a raguhoz:
kucsmagomba
zöldborsó
zsenge pitypanglevél
turbolya
1/2 salotta
vaj

bors

a tálaláshoz:
kendermag
érett kecskesajt




A tésztához szitáljuk le a lisztet majd csináljunk a közepébe a mélyedést és tegyük bele az enyhén felvert tojásokat és egy villával kezdjük el összedolgozni. Gyúrjuk össze az olívaolajjal és a sóval együtt, majd tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.

A töltelékhez a csicsókát zöldségalaplében puhára főzzük, leszűrjük és a vajjal pürésítjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.


Tésztagép segítségével nyújtsuk vékonyra a tésztát és tegyünk egy teáskanálnyi csicsókapürét egyenlő távolságban a tésztára. A fürjtojásokat késsel megrepesztjük és ujjaink között óvatosan lecsurgatjuk a fehérjét, a sárgáját pedig a csicsókapürére helyezzük. Ezután letakarjuk egy másik réteg tésztával és kiszaggatjuk. Enyhén gyöngyöző sós vízbe főzzük meg 1-2 perc alatt.

A mártáshoz melegítsük forrásig  a tejszínt a félbe tört hosszúborssal, majd szedjük ki. Adjuk hozzá a kecsketúrót és keverjük simára. Ízesítsük sóval.

A raguhoz a kucsmagombát vajban megpároljuk néhány szelet salottával, ezeket aztán eltávolítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót (fagyasztott) és a pitypangot majd összekeverjük. Sóval, borssal és turbolyával ízesítjük.

Végül pirított kendermaggal és érett kecskesajttal vagy parmezánnal tálaljuk.


2 comments:

Selectfood said...

Noémi, már megint micsoda pazar fogást „dobtál össze”! Gyönyörű.

chriesi said...

Köszönöm szépen Alíz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...