Tuesday, April 16, 2013

Kecskesajtos spenótos quiche tavaszi virágokkal és sóskával

Most már bizony le merem írni: szeretem a spenótot. Sosem hittem volna, hogy egyszer tényleg megbarátkozunk. Bár az is igaz, hogy még mindig a bébispenót a nyerő nálam, de attól még spenót és punktum. Ma valami könnyű ebédet szerettem volna amivel le tudok telepedni odakinn, így jött a quiche. Egy jó könyvvel és persze a fényképezőgéppel aztán lebattyogtam ide a ház előtti rétre. Azt is mondhatnám, hogy kivettem egy nap szabadságot, hiszen néha nem árt. Napsütés, madárcsicsergés, lágy szellő, mi kell még?!


Hozzávalók:

6 darab 12 centis formához

a tésztához:
250 g liszt
150 g puha vaj feldarabolva
1 tojás
1 evőkanál víz
1 teáskanál só

a töltelékhez:
150 g kecskekrémsajt
100 g reszelt érett kecskesajt vagy reszelt pecorino
1/4 teáskanál vaj
150 g spenót
1 salotta
1 gerezd fokhagyma
3 tojássárgája
150 ml tejszín
szerecsendió

bors



Tegyük a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, sót és tojást a közepébe. Morzsoljuk össze az ujjainkkal, majd morzsoljuk össze ezt a liszttel. Ha már darabos, adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk gyorsan össze. Tegyük 1 órára a hűtőbe. A maradék tészta egy hétig eláll a hűtőben vagy fagyasztva akár 3 hónapig.

A vajat megolvasztjuk, a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a spenótot és addig kevergetjük míg a spenót összeesik. Ezután egy szűrűben alaposan kinyomkodjuk. A kecskekrémsajtot, tejszínt, tojássárgáját és a spenótot mixerben pürésítjük. Belekeverjük a reszelt sajtot és sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A formákat kibéleljük a tésztával és beletöltjük a spenótos krémet majd 10-15 percig sütjük.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...