Thursday, April 18, 2013

Pisztáciás frangipane tartelettes tonkababos étcsokoládés krémmel és portó boros meggyel

Valószínűleg nem hiszitek majd el, hogy ezek az apróságok itt a maradékfelhasználás jegyében születtek. Ugyanis tegnap egész nap dolgoztam valamin, amire ha minden jól alakul, akkor hamarosan fény fog derülni. Szóval onnan maradt meg egy kevés tészta, egy adag krém és gondoltam, összedobok valamit a blogra. Másrészt pedig ezzel szeretnék elköszönni egy időre, ugyanis a jövő hét elején irány Budapest! Bizony, már alig várom! A blog nem fog frissülni májusig, de itt biztosan jelentkezni fogok. Lássuk is hát a lényeget! Azt kell mondanom, hogy a meggy és a tonkabab, szóval őket egymásnak teremtették, főleg ha még étcsokoládé is melléjük társul. A pisztácia pedig csak hab a tortán! Most igazán hálás lennék, ha valaki lelakatolná a hűtőmet!




Hozzávalók:

15 db 10 cm-es tartelette formához

a tésztához:
250 g liszt
100 g vaj, puha
100 g porcukor
2 tojás
csipet só

a pisztáciás frangipane-hoz:
100 g vaj
100 g porcukor
70 g darált pisztácia
30 g darált mandula
1 tojás
10 g keményítő
1/2 teáskanál vaníliakivonat

az étcsokoládés cukrászkrémhez:
250 ml tej
100 ml tejszín
4 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál liszt
100 g étcsokoládé
1/2 reszelt tonkabab

a portóis meggyhez:
150 g magozott meggy (nálam most fagyasztott)
3 evőkanál cukor
3 evőkanál portói

valamint még:
durvára vágott pisztácia
fehér csokoládé




Szitáljuk le a lisztet, majd öntsük egy táblára és szitáljuk a közepébe a porcukrot, a sót és a kockára vágott vajat is tegyük bele. Az ujjhegyeinkkel morzsoljuk szét a vajat a cukorral, majd amint morzsás lesz adjuk hozzá a tojásokat és gyúrjuk simára.Tegyük legalább 2 órára a hűtőbe. Ezután kinyújtuk és kibéleljük vele a formákat, az alját villával megszúrkáljuk.


A pisztáciás frangipane-hoz a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az őrölt pisztáciát, mandulát és összekeverjük. A tojással, vaníliakivonattal és keményítővel simára keverjük. Az előkészített formák ajába kb. másfél teáskanálnyit kanalazunk, majd két órára a hűtőbe tesszük. Ezután 180°C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütjük, rácson hagyjuk kihűlni.


Az étcsokoládés cukrászkrémhez a tejet és a tejszínt a reszelt tonkababbal felforraljuk.
Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, majd simára keverjük a liszttel és keményítővel. Folyamatos kevergetés mellett a felforralt tej-tejszín keveréket hozzáöntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és addig melegítjük alacsony hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk az előzőleg vízgőz felett megolvasztott csokoládét és simára keverjük. A tetejét kevés porcukorral megszórjuk, így nem fog megbőrősödni. Ha kihűlt letakarjuk és a hűtőbe tesszük. Érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni a krémet.

A meggyet a cukorral és a borral felfőzzük, majd a borban hagyjuk kihűlni. Ezután alaposan lecsepegtetjük.

A kihűlt tartelettes-ek tetejére tetszés szerint nyomunk az étcsokoládés krémből, megrakjuk meggyel és olvasztott csokoládéval, valamint pisztáciával díszítjük.


1 comment:

Kriszta said...

Mi is nagyon várunk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...