Tuesday, February 21, 2012

Fahéjas csiga gofri kávés kelttésztából

Kérem szépen az úgy volt, hogy félálomban belebotlottam ebbe a gofriba. Akkor még nem is igazán érdekelt a dolog, de mikor már magamhoz tértem, akkor feltűnt, hogy ez nem is igazi gofri, hanem fahéjas csiga gofrisütőben sütve. Csiga?! Bár ma palacsinta nap van, mondjuk nem igazán érdekelnek ezek az ilyen-olyan napok, nem is készültem sütni. De ez már sok volt! Rögtön ki kellett próbálnom, nem volt megállás. Feldobtam az egész mai tervet és ebédre jól bereggeliztem. Annyit változtattam a recepten, hogy kávét csempésztem a tésztába és a tölteléket megdupláztam. Valami zseniális illat terjengett a konyhában, miközben sült! 





Hozzávalók:
(paules ki(t)chen receptje alapján)
350 g kenyérliszt 
160 g tej
20 g élesztő
50 g vaj
30 g nádcukor
1 tojás
1 evőkanál instant kávé
1 teáskanál só
a töltelékhez:
100 g vaj
70 g nádcukor
1 teáskanál fahéj



A tejet kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni, majd vegyünk le három evőkanállal és oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk a tejhez a cukrot és a vajat, majd melegítsük addig, míg minden elolvadt, ekkor keverjük el benne a kávét. Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót, a meleg cukros-vajas tejet és az élesztőt majd gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen. A töltelékhez keverjük simára a puha vajat a cukorral és a fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd kenjük rá a tölteléket és tekerjük fel. Vágjuk szeletekre és süssük ki a csigákat egyenként forró gofrisütőben.

7 comments:

Katucikonyha, said...

Tökéletes! A legeslegkedvencebb kelt tésztám a fahéjas csiga. Kár, hogy erre az évre visszaszáműztem a szekrény aljába a gofrisütőmet.

Babette said...

Micsoda ötlet:))) Na és az a szirup! Azmiaz???

Gesztenye receptjei said...

Zseniális. Amikor először láttam én is azt hittem, hogy sima gofri:-))

Reni said...

Az ötlet is valami zseniális! :)

chriesi said...

Örülök, hogy tetszik!
Babette az kérlek szépen juharszirup. :))

Eva said...

Hát ez baromi jó ötlet! Tiszta szerencse, hogy nincs gofrisütőm mert szerintem most azonnal bekeverném a tésztát. Dee....mondjuk ez nem akadály ahhoz, hogy megcsináljam csigának... :-)))

Feyér Zsuzsa said...

mi kipróbáltunk ma gofrisütőben és sima sütőben is egy-egy adagot, isteni: a gofrisütős változta imádnivalóan ropogós lett! Egy észrevétel: a recept szövegében nincs benne mikor kerül bele a tojás és mi ezt imígyen ki is felejtettük...viszont anélkül is szuper volt! köszi a receptet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...