Thursday, March 5, 2009

A feketegyökér és a hal

Pár napja kelkáposztafőzelék került az asztalra és ilyenkor mindig félreteszek néhány csodásan zöld kelkáposztalevelet, mondván sosem tudni mire lesz jó. Nem volt tervem, sem receptem arról, hogy mit főzzek, csupán abban voltam biztos, hogy a halnak mindenképpen fel kell venni azt a zöld kabátot, de hogy színesebb legyen társult mellé egy szelet serrano sonka is. A hűtő aljában lapuló feketegyökér is a tányérra került, néhány répa kíséretében, valamint fekete lencse.


Hozzávalók:
2-3 feketegyökér
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
50 ml fehérbor
100 ml zöldségalaplé
100 ml csirkealaplé
50 ml tejszín
só, bors
2 répa
1 tk vaj
1/2 tk nádcukor
1 narancs leve
100 g beluga lencse
1 salotta hagyma
10 g vaj
100 ml vörösbor
200 ml zöldségalaplé
100 ml borjúalaplé

Nos a hallal, sok dolgunk nincs: sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés citromlével és süssük elő mind a két oldalról zsálya kíséretében. Ezután tekerjük a sonkába, majd a blansírozott kelkáposztalevélbe és tegyük a 150°C-ra előmelegített sütőbe, a hal méretétől függő időre, kb. 5-8 percre.



A lencséhez olvasszunk vajat, forgassuk benne át a lencsét, majd öntsük fel a borral és adjuk hozzá a hagymát, egészben. Ha elfőtt a bor öntsük rá az alapleveket és főzzük közepes lángon puhár, kb 20 perc alatt. Ízesítsük sóval, borssal. Kesztyűs kézzel pucoljuk meg a feketegyökeret és tegyük tejbe addig míg elkészítjük. Olvasszunk vajat és forgassuk át benne a darabokra vágott feketegyökeret, babérlevéllel és fokhagymával. Öntsük fel fehérborral, ha elfőtt adjuk hozzá az alapleveket, majd ha megfőtt a tejszínt. Ha kicsit besűrűsödött ízesítsük sóval és borssal. A répát főzzük meg sós vízben, majd forgassuk meg vajban olvasztott nádcukorban, öntsük fel narancslével és főzzük sűrűre.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...