Wednesday, February 9, 2011

Parmezán krémleves

Nem is tudom, már mióta készülök parmezán krémlevest főzni, de aztán vagy megfeledkeztem róla, vagy spontán vacsoraként carbonara lett a sajtból. Tegnap viszont találtam két darab parmezánt a hűtőben, így mindenképpen itt volt az ideje a levesnek. Azt hiszem még sosem készítettem sajtlevest, bár imádom a sajtokat, ettől valahogy mindig idegenkedtem. Kár volt, na de mindig tanul az ember.


Legkézenfekvőbb kísérője a levesnek a parmezán chips lett volna, de helyette sonka lett, méghozzá San Daniele sonkából, ami szerintem mindent visz. Jó ideje már, hogy nálam a pármai sonkát kiütötte az első helyről, szerintem sokkal
, de sokkal zamatosabb.



Hozzávalók:
1 ek vaj
1 salotta
1 gerezd fokhagyma
2 ek rizs (pl. carnaroli)
500 ml zöldség vagy szárnyas alaplé
200 ml száraz fehérbor
200 ml tejszín
200 g frissen reszelt parmezán
só, bors

A kockára vágott hagymát, fokhagymát és a rizst pároljuk üvegesre néhány perc alatt a vajon. Öntsük fel a borral, majd hagyjuk elfőni. Ekkor adjuk hozzá az alaplevet és főzzük alacsony hőfokon 50-70 percig, amíg a rizs megpuhul. Pürésítsük a levest aztán szűrjük le majd adjuk hozzá a tejszínt és a reszelt sajtot és főzzük fel majd ízesítsük sóval és borssal. Tálaljuk sült szárított sonkával vagy parmezán chips-szel.

8 comments:

Frau Paprika said...

Nagyon tetszik ez a rizses megoldás, mindenképpen kipróbálom.És éljenek a sajtok!:)

Reni said...

Nagyon jó! Sajtkrémlevest már készítettem, de parmezánból még sosem. Pedig milyen kézenfekvő!
Amúgy a San Daniele-t én is jobban szeretem, mint a pármait, csak sajnos nagyon ritkán jutok hozzá :(

Beatbull said...

Ez a rizses sűrítési ötlet nagyon tetszik! Miért is kellene mindenbe krumplit főzni, amit sűrűbbre szeretnénk? ;) Így rizzsel még nem sűrítettem (csak fagyit), mennyire érződött ki a végén a rizs íze?

Raindrop said...

Ez az egyedüli krémleves amit mindig megtudok enni. :) Nagyon szuper a recept, mint mindig. :)

Csibe said...

De jó! Szeretjük a krémleveseket, mindenképpen kipróbálom!

Eszter said...

hmmmmm. Mennyei recept!
És a fotók továbbra is!

chriesi said...

@Frau Paprika: Éljenek! :)

@Reni: Átérzem, itt is ritkán találni a boltokban, persze a delikát vagy olasz üzletekben más, de az nincs minden sarkon.

@Beatbull: Ugye? Ehhez meg egyáltalán nem illett volna a krumpli szerintem. ;) Nem érezni a rizs ízét, legalábbis nekem nem tűnt fel.

@Raindrop: Nálunk most nagy kedvenccé lépett elő. :) Köszi!

@Csibe: Akkor jó étvágyat hozzá! :)

chriesi said...

@Eszter: Köszi, örülök, hogy tetszik! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...