Thursday, February 3, 2011

Narancsos-datolyás zsemle

Igazság szerint, már jó néhány napja készülök fánkot sütni, de valahogy mindig elmarad. Most éppen azért, mert nincs itthon elég olaj, ebben a hidegben meg nincs sok kedvem átfurikázni a szomszéd faluba, mert bizony itt nálunk nincs bolt. Múltkor megfogadtam, hogy hetente egyszer felhasználok valamit, ami már régóta a kamrában vár. Talán még karácsony előtt vettem egy doboz datolyát, de se az ünnepek alatt, se később rá se nézett senki.


Arra
gondoltam, hogy sütök néhány zsemlét, aminek a tésztájába datolyát és narancshéjat teszek. Ez azért így még kevésnek bizonyult, úgyhogy került még mellé pisztácia, mandula és borbolyabogyó, valamint a narancslé mindenképpen kívánt egy kevés kardamomot és vaníliát. A zsemlék mellé nem is kell más, mint egy pohár hideg tej és egy kevés rózsavizes házi baracklekvár.


Hozzávalók:
500 g liszt
11/2 tk só

1 ek vaníliás cukor
1/4 tk őrölt kardamom
1 csipet s
áfrány
20 g élesztő
60 g vaj
150 ml víz
150 ml narancslé
50 g durv
ára vágott mandula
50 g piszt
ácia
25 g kock
ára vágott datolya
25 g borbolyabogyó

1 narancs héja
1 toj
ás a kenéshez

Keverjük össze a lisztet a s
óval, vaníliás cukorral, kardamommal és a közepébe csinált mélyedésbe adjuk a szétmorzsolt élesztőt és a vajat. A sáfrányt oldjuk fel a langyos vízbe majd öntsük a narancslével együtt a mélyedésbe és gyúrjunk puha tésztát. Hagyjuk meleg helyen 1 órát kelni, vagy addig amíg a duplájára nő. Ekkor gyúrjuk bele a datolyát, borbolyabogyót, pisztáciát, mandulát és narancshéjat, majd vágjuk 10 egyenlő részre és formázzunk zsemléket. Kenjük meg egy tojással és süssük 20 percig 200°C-on.

7 comments:

Ottis said...

Szuper képek lettek!

Édes és Keserű said...

Nagyon finom illatos lehet.

Puszedli said...

Mostanában mindig olyan szépek, és figyelemfelkeltőek a képeid. Csak így tovább, - a receptekről nem is beszélve! :)

Beatbull said...

Csatlakozom az előttem szólókhoz, látszik, hogy új a kamera ;) Szép! Tán átnézett Vera is pár tippet adni?

chriesi said...

@Ottis: Köszi.:)

@Vera: Az, bär mehet bele még kicsivel több kardamom is, ha az ember szereti. :)

@Puszedli: Köszönöm. Egy jobb kamera sokat lendit a dolgon. :)

@Robi: Hät igen, az sokat szämit, de van még mit tanulni! Egyelore mär annak is örülök, ha élesek a képek. :DDD Igen, kävéztunk egyet azt hiszem a mult héten, és mutatott ezt-azt a masinän. :))

Csibe said...

Milyen szép zsemlék!
És csodás fotók, csodás színek, nagyon tetszenek!

chriesi said...

Köszönöm Csibe! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...