Thursday, December 20, 2007

Mákos pite

Számomra ez a világ legeslegfinomabb mákos süteménye. Imádom a mákot, de ez nem volt mindig így. Hála az ovódának és a sós mákos tésztának, amit biztosan soha de soha nem fogok elfelejteni. Miatta évekig nem mertem se a mákos beiglit se ezt a pitét megkóstolni, és mondhatnom nagyon sokat veszítettem! Most viszont bepótolok minden lemaradást! A karácsony nem is igazi karácsony enélkül a sütemény nélkül.


Hozzávalók:
400 g liszt
200 g vaj
1/2 csomag sütőpor
néhány evőkanál tej
50 g cukor
a töltelékhez:
500 g mák
400 g cukor
6 dl tej
100 g búzadara
lekvár
citromhéj
4 tojásfehérje

A hozzávalókat összegyúrjuk és két lapba kinyújtjuk. Az egyiket tepsibe tesszük, majd megkenjük baracklekvárral. A tejet felforraljuk a cukorral, a mákot a búzadarával belefőzzük. Ha kihűlt hozzáadjuk a citromhéjat és a felvert tojásfehérjét.Az alsó lapra kenjük a tölteléket és betakarjuk a felsővel.180°C-on (légkeverés) 35-40 percig sütjük.


3 comments:

Vicuska said...

Ez nemsokára a mi asztalunkat is díszíti, bár ahogy elnézegetem, nem hosszú ideig :D

chriesi said...

Ha minimum akkora mákbolondok vagytok, mint apukám és én, akkor biztos nem húzza sokáig! ;)

Vicuska said...

Nem fogja, az biztos :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...