Wednesday, March 20, 2013

Spenótos galuska mascarpone sabayonnal, feta sajttal és pirított dióval

Úgy fest, hogy végre valahára beköszönt a tavasz! A medvehagyma mellett talán a spenót az első tavaszi nagykövet, mely ellepi a piacokat. Igazból évekig nem voltunk jóban, de idén minden megváltozott. Azt azért nem hiszem, hogy valaha is le fogok ülni és bevágok egy tányér spenótfőzeléket tükörtojással, persze sosem lehet tudni! Mindenestre a csigában és most galuskaként is remekül vizsgázott! Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy még csak a bébispenóttal kötöttünk szorosabb barátságot, ami olykor salátaként is az asztalra kerül. No, de most lássuk mit is hoztam nektek. Szeretem az olyan ételeket, amiből nem marad meg se fehérje, se sárgája, hogy aztán törje az ember a fejét mi legyen belőle. Ez kérem szépen pontosan olyan! A galuskához tojásfehérjét, míg a mártáshoz sárgáját használtam. A spenótos galuska hála fehérjének igazán könnyűre sikerült, ezt a könnyedséget hivatott a mascarpone sabayon megerősíteni, de hogy ne legyen unalmas, ezért pirított dió és feta sajt is került a tányérra.



Hozzávalók:
a spenótos galuskához:
240 g liszt
200 g spenót + 2 marék
4 tojásfehérje
1 gered fokhagyma
1/4 teáskanál vaj + 2 evőkanál

bors
szerecsendió

a mascarpone sabayonhoz:
4 tojássárgája
2 evőkanál zöldség vagy szárnyas alaplé
2 evőkanál száraz fehérbor
150 g mascarpone
30 ml tej

bors

valamint még
50 g feta sajt
néhány levél bébispenót
2 marék dió

A galuskához a finomra vágott fokhagymát  vajban megpároljuk. A spenótot forró sós vízbe dobjuk és amint összesett már ki is szedjük és nyomban lehűtjük. A spenóthoz adjuk a fokhagymát és az egészet pürésítjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a spenótpürét és a tojásfehérjét, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Gyöngyöző vízbe szaggatjuk és amint feljött a tetejére kiszedjük. Serpenyőben vajat olvasztunk, rádobjuk a maradék spenótot és ha összesett átforgatjuk benne a galuskát.

A sabayonhoz a tojássárgájákat vízfürdőben a fehérborral és az alaplével habosra keverjük. Közben alacsony hőfokon a tejben megolvasztjuk a mascarpone sajtot és a felvert tojássárgájákhoz adjuk, majd még 2-3 percen keresztül verjük. Sóval, borssal ízesítjük.

Tálaláskor a spenótgaluskát a sabayonra szedjük, feta sajttal, bébispenótlevéllel és pirított dióval megszórva kínáljuk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...