Thursday, January 31, 2013

Vérnarancsos cékladzsem

Biztosan emlékeztek még Eszter nagy befőzős kihívására! Azt hiszem a múlt hónapban nem került fel a blogra a befőzésem, de most ezt nem hagyhatom ki. Mi más kerülhetett volna a fazékba, mint cékla és vérnarancs. Habár decemberben is ezeket választottam, csak akkor curdként és nem dzsemként végezték. Hiába, egyszerűen menthetetlen vagyok, ha erről a két gyönyörűségről van szó!



Hozzávalók:
200 g cékla (tisztítva mérve)
200 g vérnarancs (tisztítva mérve)
1 kezeletlen narancs reszelt héja és leve
1 citrom leve
1 csipet szegfűszeg
250 g cukor
2 evőkanál agaragar

A céklát finomra reszeljük. A vérnarancs héját lereszeljük, ha kezeletlen, ha nem akkor körben levágjuk és a narancsgerzedeket kivágjuk. A kezeletlen narancs héját lereszeljük és a narancsot kifacsarjuk. Az egészet a cukorral, szegfűszeggel, citromlével és az agaragarral feltesszük főni, majd amint kezd besűrűsödni üvegekbe töltjük és mehet a szárazdunsztba.

3 comments:

Zizi said...

Szuper! A maradék vérnarancsból megcsinálom, bár az én szicíliaim nem annyira véres színű. Nagyszerű, hogy agar-agart használtál hozzá. Ebből a mennyiségből kb. mennyi lesz?

Kriszta said...

Nagyon guszta, micsoda gyönyörű színe van.
Van itthon cékla is, vérnarancs is.

chriesi said...

Örülök, hogy tetszik! Olyan 5 deci lett belőle. Szerintem lekvárba nagyon jó az agar-agar, nem szeretem ezeket a zselésítő cukrokat, van egy rakás lekvár, amibe egyébként is teljesen felesleges.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...