Monday, January 14, 2013

Sütőtök krémleves kókusztejhabbal és cayenne borssal

Úgy gondoltam, hogy tavaszig jó alaposan kiürítem a kamrát és a fagyasztót, hogy aztán majd legyen hely a lóbabnak, zöldborsónak és még ki tudja mi mindennek. Mivel rejtőzik még néhány sütőtök a ládában, ezért elsőként nekik üzentem hadat. Egyébként is itt a narancs szezonja, s mint tudjuk a sütőtökkel kifejezetten jóban vannak. Bár most nem hoztam őket össze, de holnap egy desszerttel jövök, amiben biztosan táncra fognak majd perdülni. Szóval ez itt most egy sütőtök krémleves, nem több és nem kevesebb. Viszont megfogadtam Heston Blumenthal tanácsát és a sütőtök felét sütve adtam hozzá. A vajban párolt és a sült sütőtök íze ugyanis más, ezért érdemes keverve tenni a levesbe, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle. Itt minden a sütőtökön áll vagy bukik, ugyanis ha éretlen vagy kevésbé ízes példányhoz van szerencsénk, akkor a leves sem lesz igazi ízbomba. Akár azt is meg merem kockáztatni, hogy ehetetlen, ugyanis volt már szerencsém borzalmasan rossz sütőtökhoz, igazi lutri. Így van ez kérem szépen, a jó alaplé pedig elengedhetetlen. Viszont, ha mindez adott akkor ez a könnyű leves a kókuszhabbal és egy extra adag cayenne borssal jól felmelegít ebben a hidegben.


Hozzávalók:
a sütőtök krémleveshez:
800 g sütőtök
200 ml kókusztej

1 sonkahagyma
50 g vaj
néhány ág rozmaring
2 gerezd fokhagyma

800 ml zöldség vagy szárnyas alaplé

cayenne bors

a kókusztejhabhoz:
200 ml kókusztej
2 g lecitin


A sütőt előmelegítjük 200°C-ra és a sütőtök felét 2-3 ág rozmaringgal, fokhagymával puhára sütjük. A sült és a nyers sütőtököt meghámozzuk, majd kockára vágjuk. Egy lábosban a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, a nyers sütőtököt és 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a sült sütőtököt, a kókusztejet, az alaplét majd 20-25 percig főzzük. A levest ezután pürésítjük és friss rozmaringgal 15 percig állni hagyjuk, majd sóval és cayenne borssal ízesítjük. Ha túl sűrű lenne, akkor ízlés szerint alaplével vagy kókuszvízzel hígíthatunk rajta. A kókusztejhaboz a kókusztejet felmelegítjük majd a lecitinnel habosítjuk. Tálaláskor a leves tetejére kanalazzuk és meghintjük ízlés szerint cayenne borssal.

2 comments:

Eva said...

Mi a pláne abban, hogy a tök egy részét sütöd, más részét pedig főzöd? Ez ad valami plusz ízt?

chriesi said...

Teljesen más a sült sütőtök íze, mint a simán párolt töké. Mindkét eljárás más-más oldalát hozza ki a töknek és így összetettebb lesz maga a leves íze is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...