Tuesday, June 12, 2012

Spárgaparfé eperrel

Ugyan már elvirágzott a szagosmüge, de szerencsére még volt egy cserép az ablakpárkányon. Azám, ugyanis ezt az erdei növényt ma már meg is lehet vásárolni. Tény, hogy így már kevésbé romantikus, mintha magunk gyűjtjük, de szakadó esőben egyébként sem tanácsos fűszernövényeket szedni. Úgy gondoltam, hogy előszedem megint az eper-spárga párost és összedobok egy könnyű, nyári desszertet, bár az időjárás, na az inkább őszi. Természetesen ez a kis nyalánkság is a VKF szellemében készült, a fehér mellett az eper üde piros színe kapott helyet a tányéron. Nem árt tudni, hogy jó a frissen leszedett szagosmügét egy ideig állni hagyni és aztán a már fonnyadt növényt felhasználni, mert így sokkal jobban kioldódik az illatanyaga. A lila spárga? Nem csalás, nem ámítás, persze a desszertbe csak a fehér került bele!


Hozzávalók:
200 g spárga (tisztítva mérve)
50 g cukor
1 csokor szagosmüge
2 tojássárgája
1/4 teáskanál vaníliakivonat
200 ml tejszín
150 g eper
1/2 teáskanál keményítő
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
pár csepp citromlé


A megtiszított spárgát vágjuk kb. 1 centis darabokra és öntsük rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi majd főzzük puhára. Szűrjük le és tegyünk félre 100 ml főzőlevet. Ezt levet főzzük fel a szagosmügével és hagyjuk állni 15-20 percet, majd szűrjük le és főzzük  fel a cukorral. Gőz felett verjük habosra a tojássárgájákat a szagosmüge sziruppal és a vaníliakivonattal. Keverjük a spárgapürét a a tojássárgájás masszához majd forgassuk bele a felvert tejszín. Öntsük a masszát formákba és tegyük 2-3 órára a hűtőbe. Az epret negyedeljük és tegyük fel főni a cukorral, keményítővel majd főzzük addig, míg levet ereszt és besűrűsödik. Ízesítsük pár csepp citromlével.

7 comments:

NYAMMM said...

hűűű:) Gyönyörű ő is:)

Erika said...

Nagyon szép!! Ha jól látom még van 3 napom hogy csatlakozzak a VKF-re?:)

Unknown said...

Nagyon szép, tetszik az ízesítés is! A szagosmügére tudsz nekem adni egy német elnevezést? Köszi ;)

chriesi said...

@Nyammm: Köszi! :))

@Erika: Hétvégét nyugodtan számold hozzá! ;)

@Robi: Waldmeister ;)

Unknown said...

Erdőmester! ;) Köszi! Sejtettem abból, hogy írtad, hogy fonnyadni kell hagyni ;) Próbáltam belőle valamelyest színt kihozni szirupba, de abszolút semmi zöld nem jött ki sima áztatással. Marad a pürésítés és a kávéfilter.

chriesi said...

Az-az! Csak most a sok eső után szedni sajnos nem a legjobb. :(

Judyt said...

Huh, ez gyönyörűséges :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...