Friday, April 13, 2012

Tárkonyos pisztrángfánk céklás majonézzel

Nem volt kérdés, hogy ezt a fordulót semmiképpen sem hagyhatom ki, hiszen halakról van szó! Az sem titok, hogy a hal a kedvenc alapanyagom, de azt hiszem ez már mindenkinek feltűnt, aki rendszeresen betér hozzám. Épp a napokban kaptam egy nagyon kedves levelet egy olvasómtól, aki bizony pontosan emiatt kedveli a blogomat annyira. Gondolhatjátok, hogy ennek mennyire örültem! Mielőtt rátérnék a lényegre, szeretném újra felhívni figyelmeteket a halas listára. Nem akarok kitérni a túlhalászat problémájára, de mindannyiunk érdeke, hogy igenis odafigyeljünk arra, milyen hal kerül tányérunkra. Jómagam már majdnem 8 kerek éve nem ettem tonhalat és nagyon odafigyelek, hogy semmilyen más veszélyeztet halat se vásároljak. Egyre inkább kezdek áttérni az édesvízi halakra, bár tény, hogy olykor igen nehéz nemet mondanom a garnélára, vagy a tengeri sügérre. A 48. VKF témája nem más, mint hazai halaink. A mostani fordulónak két háziasszonya Gabi és Gaba, akik saját blogjuk mellett közösen kormányozzák a Tarka Bárkát. Úgy gondoltam, hogy a Bárka szelleméhez igazodva egy olyan fogást készítek, melyet a gyerekek is biztosan szívesen fogyasztanak majd. Sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy a halat nem kedvelőket is a "helyes" útra tudja téríteni. Mindenképpen azt javaslom, hogy langyosan fogyasszuk ezeket a pisztrángfánkokat, de inkább hidegen, mert úgy sokkal jobban érvényesülnek az ízek. Ha már hal, akkor a cékla sincs messze. Remélem még nem unjátok, de egyszerűen nem tudtam megállítani magam. Ugyanis tormával ízesített céklás majonézt dobtam össze a falatkák mellé. Remélem lesz egy-két leendő halbarát, aki ad egy esélyt a receptnek! Semmi macera, és amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy!



Hozzávalók:
a fánkhoz:
150 g pisztrángfilé
25 g vaj
100 ml víz
90 g liszt
1 tojás 
1/4 teáskanál őrölt koriander
1-2 ág friss tárkony (ízlés szerint)
só, bors 
olaj a sütéshez

Pürésítsük a halat a tárkonnyal és a korianderrel. Közben tegyük fel a vajat a vízzel olvadni, majd amint felfőtt öntsük bele a lisztet egy mozdulattal. Közepes hőfokon keverjük tovább, addig amíg egy vékony fehér réteg nem keletkezik a fazék alján. Tegyük a tésztát egy keverőtálba és keverjük bele a tojást. Adjuk hozzá a halat és ízesítsük a masszát sóval és borssal. Töltsük habzsákba és forró olajba nyomkodjuk kb. egyenlő hosszú rudakat (ollóval vágjuk el a tészát nyomás közben). Ha aranybarnára sültek hagyjuk szűrőben lecsepegni.



a céklás majonézhez:
1 tojássárgája
5 evőkanál céklalé
150-200 ml repceolaj  
1 evőkanál vörösbor ecet 
1-2 evőkanál frissen reszelt torma (ízlés szerint)
só, bors

A tojássárgáját keverjük össze az ecettel és 1 evőkanál céklalével. Ezután adagoljuk vékony sugárban hozzá az olajat folyamatos keverés mellett. Amikor már kezd összeállni adjunk hozzá még 3 evőkanál céklalevet és a maradék olajat. A végén ízesítsük sóval, borssal, reszelt tormával és adjuk hozzá a maradék céklalevet.




2 comments:

Eva said...

De jók ezek a kis "kukacok"! És gyönyörű színe lett a majonéznek. Nagyon "apetitoso"! :-)

Kriszta said...

Remek fogás, remek fotóval. Ez az étel tuti siker a gyerekeknél is.
Jó, hogy újra feltetted a halas listát. Egy ideje figyelek én is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...