Wednesday, May 4, 2011

Már megint az a szakáll és két quiche

Nagyon sok mindent terveztem főzni, illetve sütni erre a hétre, de ez nem csoda, hiszen a tavaszi zöldségáradtnak egyszerűen lehetetlen ellenállni! Jó néhány ötlet kering a fejemben, pusztán az alkalom hiányzik a megvalósításra. A kis füzetem is hordom magammal, nehogy valamit ne tudjak lejegyezni, s aztán feledésbe merüljön. A péntek pedig megint mozgalmas lesz, mert sütnöm kell egy nagyobb adag rebarbarás sütit vásárra, viszont holnap még kitombolhatom magam a konyhában, úgyhogy azt hiszem, legalább három, ha nem inkább öt fogás készül majd.


Ez a két quiche már legalább egy hónapja utazik velem, tegnap aztán végre sikerült megsütnöm. Az egyik egy hagymás-burgonyás rengeteg sajttal a tetején, persze egy kevés szalonna semmiképpen sem ront rajta, de a vegetáriánus verzió tökéletesen megáll a maga lábán! A másik pedig gorgonzolás, valamint az a bizonyos szakáll került még bele, de amennyiben ehhez nem tudunk hozzájutni, friss
spenóttal helyettesíthetjük.


Hozzávalók:
(a tészta receptje Michel Roux alapján)
250 g liszt
150 g puha vaj feldarabolva1 tk só
1 csipet cukor
1 tojás
1 ek hideg tej
400 ml tejszín
2 tojás
friss majroanna
3 közepes burgonya
1 hagyma
100-150 g sajt pl. gruyére
1 csokor szerzetes szakálla vagy 2-3 maroknyi bébispenót
70-100 g gorgonzola
1 ek fenyőmag
szerecsendió
só, bors

Tegyük a lisztet egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, sót, cukrot és tojást a közepébe. Morzsoljuk össze az ujjainkkal, majd morzsoljuk össze ezt a liszttel. Ha már darabos, adjuk hozzá a tejet és gyúrjuk gyorsan össze. Tegyük 1 órára a hűtőbe, ahol akár egy hétig eláll, vagy fagyasztva 3 hónapig. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagra és béleljünk ki egy tart formát vagy két kicsit. Tegyünk egy-egy darab sütőpapírt a már tésztával kibélelt formákba és öntsünk bele babot, lencsét vagy pitegolyókat és süssük elő 15 percig. Vegyük le róla a sütőpapírt majd süssük további 5 percig. Keverjük össze a tejszínt a tojásokkal, majd a feléhez adjunk friss majorannát, valamint ízesítsük mindkettőt friss szerecsendióval, sóval és borssal. A burgonyát és a hagymát reszeljük vékony szeletekre, majd rakjunk belőle három sornyit a tésztára, minden sort sózzunk, erre halmozzunk egy sor hagymát, majd takarjuk le a maradék burgonyával és öntsük fel majroannás tejszínes-tojásos keverékkel. Szórjuk meg reszelt sajttal. A szerzetes szakállát vagy a spenotót helyezzük a tésztalapra, öntsük fel a tejszínes-tojásos keverékkel, tetejére tegyünk gorgonzola darabokat és szórjuk meg fenyőmaggal. 180°C-os sütőben süssük 25-30 percig, majd ha kihűlt szedjük ki a formából.

4 comments:

andr said...

Az a bizonyos szakáll nagyon szimpatikus, szívesen kipróbálnám - de sajnos Magyarországon még sosem láttam.
Van valakinek tippje, honnan lehetne szerezni?

Csibe said...

Nagyon guszta, ..és mi is szeretjük!

Unknown said...

Kissé off, de gratulálok az előételes győzelmedhez! ;)

chriesi said...

@andr: Lassan véget ér a szezonja. Nem tudom honnan tudnál szerezni, de én a helyedben olyan üzletekben, mint a Culinaris kérdeznék utána, hogy nem-e tudnak hozni rendelésre.

@Csibe: Köszi! Én nagyon ritkán sütök csak, de ezen változtatnom kell.

@Beatbull: Köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...