Friday, November 5, 2010

Polenta fodros kellel és juhtúróval

A középkor végéig a káposzta volt az egyik legelterjedtebb zöld zöldség Európában. Mind a fodros és mind a sima fajták léteztek már a görögöknél a Kr.e. 4. században.

A kel, így a fodros kel is, olyan fajta káposzta amelyben a középső levelek nem formáznak fejet.
Ezek a fajták valószínűleg közelebb állnak az ősi káposztához, mint a fejesek. Fodros leveleit sokoldalúan fel lehet használni, akár rakott kelként is.



Múlt héten volt első alkalommal fodros kel a konyhámban. Mivel a kelkáposztát nagyon kedvelem, gondoltam hogy a fodros rokonával sem lesz ez másképp. Valami rusztikusabb ételt szerettem volna készíteni, ezért krémes polentába bújva került a tányérra aszalt paradicsommal, juhtúróval és kel chips-szel a tetején.


Hozzávalók:

300 g fodros kel vagy kelkáposzta
250 g polenta
1000 ml csirke vagy zöldségalaplé
1 marok aszalt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1/4 tk szárított majoranna
1/4 tk őrölt kömény
50 g vaj
35-40 g juhtúró
pirított dió
olívaolaj
só, bors

Szeleteljük fel a leveleket az erek nélkül. Egy fazékban melegítsünk olívaolajat és dobjuk rá a szeletekre vágott káposztát, fokhagymát, fűszereket és a csíkokra vágott aszalt paradicsomot majd pároljuk néhány percig. Adjuk hozzá a polentát és öntsük fel alaplével majd főzzük alacsony hőfokon amíg elkészül. Keverjük bele a vajat, túrót és a pirított diót majd ízeítsük sóval, borssal.


4 comments:

Ottis said...

Megint milyen érdekeset mutatsz nekünk .-) Jól néz ki, biztos finom!

Frau Paprika said...

A polenta nálam nagyon nyerő, tetszik ez a recept.;)

Ami said...

Ez aztán nagyon finom lehetett :)

chriesi said...

Köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...