Wednesday, August 4, 2010

Garam masala

Garam masala egy alap fűszerkeverék ami elterjedt az indiai konyhában, legfőképp az észak-Indiai részen. Valószínűleg, annyi változata létezik, ahány szakács. Néhány gyakori hozzávalók: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, római kömény, kömény, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió vagy szerecsendió virág, csillagánizs és koriander mag. Néhánynak alapja a bors és a szegfűszeg, ezek elég csípősek lehetnek, másoknak a szerecsendióvirág, fahéj és kardamom, ezek aromásabbak és enyhék. Ha teszel bele feketeborsot, akkor csak abban az esetben keverd bele már az elejen, ha azonnal használni akarod, ha nem akkor csak adagonként keverd hozzá, használat előtt, mert az idő múlásával megváltoztatja a keveréked teljes karakterét.


Úgy döntöttem, azt a keveréket készítem el ami a Punjab környékről származik. Fűszeres és csípős. A legszebb ezekben a fűszerkeverékekben, hogy a hozzávalókat számtalan módon variálhatjuk, amíg megtaláljuk a kedvencünket.


Hozzávalók:
1 rúd fahéj
2 babérlevél
20 g római kömény
15 g koriander mag
10 g zöld kardamom mag
10 g feketebors
7 g szegfűszeg
7 g őrölt szerecsendióvirág

Törjük a fahéjrudat darabokra és morzsoljuk szét a babérleveleket. Pirítsuk a fűszereket 2-3 percig közepes hőmérsékleten, vagy ameddig elkezdenek sötétülni. Hagyjuk kihűlni és daráljuk le a szerecsendióvirággal. Néhány forrás azt írta, hogy ne pirítsuk meg a fűszereket, szóval a döntés a tied. A keverék 3-4 hónapig eltartható.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...