Friday, December 14, 2012

Spekulatius

Két nappal ezelőtt még meg voltam róla győződve, hogy nem sütök semmilyen aprósütit az idén, kivéve persze a három kihagyhatatlant. Aztán elkezdett esni a hó, engem meg elkapott a karácsonyi hangulat és egyszerűen nem volt más választásom. Ezt a fűszeres és roppant ropogós kekszet, a Spekulatius-t, hagyományosan december 6-án szokás sütni Hollandiában (Speculaas), Belgiumban (Speculoos) és Észak-Franciaországban (Spéculoos), Németországban viszont tipikusan karácsonyi sütemény. A belga változat szinte teljesen fűszermentes, és létezik mandulalisztes és mandulaforgácsos fajtája is. A kekszet hagyományosan fából faragott formákra nyomták, sütés után pedig annak tükörképe jelent meg a kekszen. Ez alátámasztja, hogy neve valószínűleg a latin speculum szóból származik, melynek jelentése: tükör. A hollandok szerint azonban a spacerij vagyis fűszer szóból ered. Azonban az is lehetséges, hogy a latin speculator vagyis spekuláns szó származéka, mellyel a püspökökre és Szent Miklósra utalnak. Alapfűszerei közé tartozik a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér és fehérbors. Az intenzívebb íz elérése érdekében ánizsmagot és koriandert is lehet bele csempészni.


Hozzávalók:
a fűszerkeverékhez:
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál fehér bors
1/2 teáskanál ánizs
1/2 teáskanál koriander
a kekszhez:
(Alain Ducasse recepteje alapján)
140 g puha vaj
250 g barna cukor

250 g liszt
2 g sütőpor
1 1/2 teáskanál fűszerkeverék
1-2 evőkanál víz


A fűszerkeverékhez megőröljük a koriandert, ánizst és fehér borsot, majd összekeverjük a többi őrölt fűszerrel. A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és simára gyúrjuk. 1 órát pihentetjük a hűtőben. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kb. 2 mm vastagra nyújtjuk és karikákat szaggattunk belőle. Kb. 10 percig sütjük és légmentesen záródó dobozban tároljuk.

3 comments:

ehran said...

Hehe, tegnap sütöttük mi is a Csillagánizsban. :) Egy tipp: a vajat a szárazanyagokkal ne keverd/gyúrd, hanem morzsold össze, pihentesd, és csak utána gyúrd. ;)

chriesi said...

Ez aztán az összhang! :)) Köszi a tippet! Még egyébként is ki akarok próbálni egy másik verziót, abban kb. duplaennyi a liszt. A tietekben hogy volt a liszt-vaj-cukor arány?

Kriszta said...

Én is a Csillagánizsban sütöttem. :)
Ehran, már egy ideje sejtem, hogy mi ismerjük egymást, most már biztos.

A keksz nagyon finom. A fotóid pedig nagyon szépek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...