Wednesday, July 4, 2012

Zöldcitromos kosárkák áfonyával

Az áfonya és a zöldcitrom nagyon jók együtt, hát még ha egy kevés fahéj is csatlakozik hozzájuk. Éppen csak egy csipetnyi, ami szépen aláfesti az áfonya zamatát, amin a friss citrom levével már könnyítettünk. A nyári melegben igazán hűsítő nyalankság a jutalmunk, ha képesek vagyunk annyi időre bekapcsolni a sütőt, míg megsülnek a kosárkák. Ha mégsem, akkor elő egy zacskó babapiskótát, bár azért a házi sokkal, de sokkal finomabb. De nyár van, meleg van, ilyenkor könnyebben csábul el az ember a boltira. Pillanatok alatt össze lehet dobni egy kanalazni való hideg desszertet. Ehhez a babapiskótát zöldcitrom levével locsolnám, aztán jönne rá egy réteg zöldcitrom curd, végül pedig a tejszínnel lazított mascarpone. A tortácskák esetében a zöldcitromos krémhez kevertem a krémsajtot. Akár így, akár úgy citromrajongóknál biztos befutó!

Hozzávalók:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás

Öntsük a lisztet egy táblára és helyezzük a közepére a szitált porcukrot, a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás lesz. Ekkor adjuk hozzá a tojást és gyúrjunk homogén tésztát. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Süssük elő a kosárkákat vakon és hagyjuk kihűlni.



100 g vaj
100 g cukor
2 zöldcitrom leve és héja
2 tojássárgája
100 g mascarpone

Gőz felett tegyük fel olvadni a vajat a cukorral és a zöldcitrom levével, illetve héjával. Amint minden hozzávaló elolvadt keverjük simára és adjuk hozzá a tojássárgájákat. Ezután robotgép segítségével verjük kb. 10 percig vagy amíg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni (aztán tegyük a hűtőbe 1-2 órára) és keverjük bele a mascarpone sajtot. Töltsük meg a kosárkákat a krémmel és tetejére halmozzunk fahéjjal, zöldcitromlével és héjjal marinált áfonyát.



9 comments:

Selectfood said...

Szépséges fotók egy mennyei desszertről! ;)

Kriszta said...

Ez a fotó annyira, de annyira profi és szépséges. A süti pedig mennyei lehet. Amint elvonult a hőség elkészítem.

Kriszta said...

Nem várok addig még ma elkészítem. :)
Az első képet pedig feltettem háttérképnek a monitorra. Annyira szép.

Zizi said...

Csodaszépek! Kár, hogy nem kapcsolom be a sütőt a 31 fokos lakásban! Majd ha lehűl az idő...

chriesi said...

@Selectfood: Köszönöm szépen! :)

@Kriszta: :) Ez aranyos volt! Remélem ízleni fog. Ha nem annyira savanykásra akarod, akkor mehet bele picit több cukor. Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a fotó!

@Zizi: Köszönöm. Megértem! :) Itt az utóbbi pár napban nem volt túl meleg.

NYAMMM said...

Már a felvezetésed alapján is egyből elkészíteném, nem hogy a fotók láttán:) Egyszerűen gyönyörű. Hamarosan elkészítem!

chriesi said...

Remélem ízleni fog neked is! :)

Blogkonyha said...

De édes kosárkák! Pont vettem áfonyát...csak egy bajom van, nincsenek ilyen formáim... csak szilikon muffinos... Vajon az is jó? Minden esetre nagyon gusztták!

chriesi said...

A szilikonba nehezebb elegyengetni a tésztát, de meg lehet próbálni. Nincs vele tapasztalatom. Esetleg nem szilikon muffinformád nincs? Az jobb lenne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...