Tuesday, July 10, 2012

Hideg kókuszos uborka-piszkeleves

Végre valahára újra meleg van! Bár itt közel sem akkora a kánikula, mint otthon, de azért egy hideg leves most már nagyon jól tud esni ebéd helyett vagy csak közben amolyan frissítőként. Mi lehetne jobb egy pohár jéghideg uborkalevesnél? Mondjuk egy adag kókusztejes uborka-piszke leves thai bazsalikommal és zöldcitrommal. Mehet bele jócskán chili is, ízlés szerint. Tetejére pedig pirított fekete mustármag és korianderolaj dukál. Először egyébként a klasszikus kapros uborkaleves felé húzott a szivem egy jó adag görög joghurttal turmixolva. De aztán megakadt a szemem a piszkén, ami szerintem tökéletesen illik az uborkához.


Hozzávalók:
1 kígyóuborka
200 g piszke
400 ml kókusztej
5-6 friss thai bazsalikomlevél
1 zöldcitrom
só, chili ízlés szerint

Az uborkát mossuk meg, esetleg hámozzuk meg csíkokban majd vágjuk nagyobb darabokra. Dobjuk egy turmixgépbe a megmosott piszkével, a kókusztejjel és a bazsalikomlevelekkel majd pürésítsük. Szűrjük le a levest, ízesítsük sóval, zöldcitromhéjjal és kevés lével, valamint chilivel. Tálaljuk pirított fekete mustármaggal és koriandermagolajjal.

6 comments:

NYAMMM said...

Hihetetlen vagy, micsoda kombináció:) Nagyon tetszik:o)

Katucikonyha, said...

Állati jó! Elképesztően jó frissítő lehet! Most biztos én vagyok a helikopter, de az fehér héjú ubi vagy csak ilyen vékonyan van hámozva?

Katucikonyha, said...

És igen, Zsófival mostanság percre pontosan együtt kommentelünk. :-)

chriesi said...

Szerintem nagyon adja magát, hogy egy ételbe kerüljenek. Már a piszke és az uborka. Kókusz-uborka meg a thai konyha származéka. Nem tudom megmagyarazáni, csak úgy jött. :))
Ez ilyen uborka, van kicsiben is, az meg tiszta halvány sárga.

Unknown said...

Nagyon tetszik a párosítás, a piszke igazán jó ötlet benne! Nagyon szép frissítő és üdítő nyári leves ;)

chriesi said...

Sejtettem, hogy tetszeni fog neked ez a párosítás. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...