Wednesday, January 18, 2012

Kávé mousse, kávés joconde, karamell panna cotta és kávés fehér csokoládé ganache

Igen, igen ez mind egyetlen pici kocka alakú tortácskában! Elég sokáig tervezgettem, hogy mi legyen és hogyan. Végül több verzió született, majd szép sorjában jönnek azok is, de úgy gondoltam, hogy ez a kávés most tökéletes lesz amolyan elköszönésként. Holnap ugyanis irány Budapest, igaz jövő hét elején már újra itt leszek! De térjünk vissza a lényegre! Nem lehet mindig csak csokoládés desszeretket alkotni, nem igaz?
 

Ez csupa kávé, már a karamell panna cotta réteget leszámítva. Erre az inspirációt a kávé mousse adta, amit egykor tejszínes karamell szósszal tálaltam. A mousse megmaradt, a szószból pedig panna cotta lett. Előre szólok, hogy a mousse nem túl édes, ami szerintem pont jó, de én a kávét is cukor nélkül iszom, így aki nagyon édesszájú az növelje a cukor mennyiségét. Szerintem felesleges, mert a karamell panna cotta-nak és a ganache-nak köszönhetően pont annyira édes, amennyire lennie kell, no de ez a recept sem szentírás, szóval tessék csak szépen saját szájízre édesíteni a sütit!  Az alap egy könnyű, mandulás-kávés joconde, ami több, mint tökéletes, nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki. A kockákat egyébként külön állítottam össze, de lehet egyben is az egészet és aztán szeletelni. Az alapra öntöttem a mousse-t, de előbb beleállítottam egy henger alakú habroló sütőformát, majd amikor a mousse összeállt, ezt óvatosan kiszedtem és ebbe öntöttem a már hideg karamell panna cotta alapot. Persze lehet simán egymásra rétegezni a dolgokat. A végén pedig az egészet bevontam a kávés fehér csokoládé ganache-al. 



Hozzávalók:
6 darab 7,5 x 7x5 cm kockához
50 g darált mandula
50 g porcukor
40 g tojássárgája
30 g tojásfehérje
50 g instant kávé
50 g liszt
100 g tojásfehérje
60 g cukor

Keverjük össze a mandulát a porcukorral, adjuk hozzá a 40 g tojássárgáját és a 30 g fehérjét, majd keverjük habosra. Keverjük bele a lisztet, közben pedig verjük félkeményre a 100 g tojásfehérjét a cukorral és forgassuk a mandulás alaphoz. Végül keverjük bele az egy teáskanál vízben feloldott kávét. Sütőpapírra kenve süssük 230°C-on 5-6 percig, majd hagyjuk kihűlni.






200 ml tej
100 ml tejszín
2 evőkanál cukor
2 lap zselatin


A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejjel és tejszínnel, ha forrni kezd levesszük és elkeverjük benne az előzőleg beáztatott zselatinnal. Mousse recept itt.



300 g fehér csokoládé
200 g tejszín
20 g instant kávé vagy espresso


Vágjuk durvára a csokoládét, majd öntsük rá a felforralt kávés tejszínt és keverjük simára. A formából kivett tortácskákat tegyük olyan fél órára a fagyasztóba, majd vonjuk be a kihűlt ganache-al.



7 comments:

Gesztenye receptjei said...

Szuper lett! Ezt teljesen el tudnám képzelni a Zila formámban:-))

Katucikonyha, said...

Nekem is pont a Zila forma jutott eszembe a külleméről. Csodás, nem is nagyon jutok szóhoz, gondoltam a fázisoknál, hogy valami remek sül ki a dologból, de annál jobb lett! :-) Akkor várjuk a levezetésként készített macaronokat, netán az is kávés lesz?
Jó utat Neked! :-)

Kata said...

Nyamiiii :)

chriesi said...

@Gesztenye és Katuci: No igen, az biztosan megkönnyíti az ember dolgát. A macaronokról most nem lesz poszt, de egyébként került egy részükbe a maradék kávés ganache-ból. :)

@Kata: :))

Kriszta said...

Eszméletlen jó dolgokat készítesz mindig.

chriesi said...

Köszönöm Kriszta! Macaron-nal hogy állsz? :)

Kriszta said...

Hú, még nem fogtam neki, pedig a hófehér macaron-od itt vár kinyomtatva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...