Thursday, January 26, 2012

Céklás-vérnarancsos tart

Nem is volt annyira könnyű visszarázódni a konyhai rutinba, mint én azt elképzeltem. Pedig az a néhány nap igazán nem volt akkora szünet, mégis a rengeteg gasztroélmény hatásra igen hamar megszokja az ember, hogy csak egyen és ne főzzön. Másrészt viszont én sem tétlenkedtem, mert sütöttem két csokimousse tortát. De azért mégis anyukám kakaós csigája vitte el a pálmát, hiába no, anya főztje az anya főztje. A paprikás csirkéjéről már nem is szólva!!! Igazából citrom tart-ot terveztem, de aztán elbaltáztam az alapot, és helyette visszatértem a kósza gondolathoz, hogy akkor legyen céklás-vérnarancsos. Heston Blumenthal pitetésztáját mindenképpen ki akartam próbálni, így az alap az lett, a tölteléket pedig az ő citromosából variáltam össze. Bemelegítésnek remek volt, annyira, hogy rögvest támadt egy ötletem, mit lehetne még kihozni ebből. Annyit elárulok, hogy a másik főszereplő a mák lesz, de majd meglátjátok! Ami a tésztát illeti szerintem zseniális! Már nyersen érezni lehetett, hogy ebből valami nagyon jó fog kisülni, így nem bántam, hogy az első alapom nem lett igazán szép, mert így volt mit rágcsálnom. Muszáj beszereznem egy rendes pitekarikát, vagy bárhogy is hívják ezeket hivatalosan, mert magas tortakarikában nem a legegyszerűbb egyenes szélű pitét gyártani. Bár tésztája válogatja, mert a Pierre Hermé receptje alapján ez kisebb kihívás. Visszatérve a tart-hoz, a vérnarancstól ne várjuk azt az intenzív narancs ízt, ha ezt szeretnénk elérni, akkor cseréljük le narancslére.




Hozzávalók:
(Heston Blumenthal receptje)
300 g liszt
150 g vaj
1/2 teáskanál só
120 g porcukor
3 tojássárgája
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás a kenéshez


Keverjük össze a lisztet, vajat és sót alacsony sebességere állított konyhai gépben, addig amíg homokszerű textúrája lesz (kb. 2-3 percet vesz igénybe). Eközben kézimixerrel keverjük össze a tojássárgájákat a porcukorral. Adjuk hozzá a vaníliamagokat, citromhéjat és öntsük a lisztes keverékhez, majd alacsony sebességen keverjük addig, amíg egy nagyon puha tészta formálódik. Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe. Nyújtsuk ki két sütőpapír között kb. 2 mm vastagra és tegyük 30 percre a fagyasztóba. Melegítsük elő a sütőt 190ºC-ra és béleljünk ki a tésztával egy 26 cm-es tart formát, úgy, hogy a szélén lelógjon a tészta. Szúrjuk meg a tésztát egy villával, tegyünk bele egy sütőpapírt és süssük elő vakon kb. 20 percig, vagy amíg teljesen átsül. Közben egy mixerben keverjük össze egy kevés maradék tésztát a tojással. Vegyük ki az alapot a sütőből és kenjük meg a "folyékony"' tésztával, így biztos, hogy minden repedés és lyuk bezáródik. Tegyük vissza egy újabb 10 percre. Majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.




200 ml vérnarancslé
50 ml céklalé
240 g cukor
300 ml tejszín
1/2 rúd vanília kikapart magja
6 tojás
1 tojássárgája

Melegítsük elő a sütőt 120ºC-ra és tegyük a megsült alapot a sütőbe, hogy felmelegedjen. A töltelék minden hozzávalóját tegyük egy hőálló tálba, keverjük össze és gőz felett addig melegítsük míg eléri a 60ºC-ot. Ekkor szűrjük le, távolítsuk el a tetejéről a habot és öntsük az elősütött tart alapba. Ehhez ne vegyük ki az alapot a sütőből, pusztán húzzuk előre és a sütőben öntsük bele. Süssük kb 25-30 percig, vagy amíg a töltelék hőmérséklete eléri a 70ºC-ot. Hagyjuk kihűlni, majd tálalás előtt vágjuk le egy éles késsel a kilógó tésztamaradékot. Tálaljuk vérnarancs szeletekkel és durvára vágott pisztáciával.
 



4 comments:

Erika said...

Nagyon szép színű, mutatós!

Dolce Vita said...

Micsoda színe van! a hozzávalók ellenére azt mondanám, igazi tavaszias fogás.

Raindrop said...

Nagyon jót tett neked a gépváltás, megtáltosodtak a fotóid teljesen!

chriesi said...

@Erika: Köszönöm!

@Dolce Vita: Minden a cékla műve! Egyébként én is érzem rajta a tavaszt. :)

@Raindrop: Köszi szépen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...