Tuesday, December 13, 2011

Kókuszos tempura garnéla, citromfüves csicsókapürével, avokádó-maracuja salsával és maracuja mártással

Régebben egyáltalán nem rajongtam a garnéláért, sőt még a homárért sem, viszont a langusztát egyenesen imádtam. Aztán megváltozott a helyzet, most épp virágzik a garnéla korszak, ami azt jelenti, hogy hetente egyszer biztosan terítékre kerül. Sajnos, vagy inkább szerencsére?! a család többi tagja nem rajong érte, még megkóstolni sem hajlandóak, mindegy, hogy milyen formában tenném eléjük. Sebaj, több marad nekem, nem igaz? Tegnap úgy gondoltam, hogy szabadnapot tartok és nem gondolok se az aprósütikre, se a két nagy tortára amit a héten meg kell sütnöm.



Így aztán elidőztem a konyhában és élvezve a vihar előtti csendet összedobtam ezt a könnyű garnélás fogást ebédre. Alig, hogy befejeztem, már csörgött is a telefon, és rám zuhant egy 6 kg-os aprósütirendelés. Ennyit a szabadnapról! De térjünk vissza a recepthez. Kivételesen nincs benne cékla, a szerepét a csicsóka vette át, amit sós vízben héjastól megfőztem. Közben a kókusztejet felfőztem citromfűvel, persze főzhettem volna együtt az egészet, de nem volt kedvem nyersen megpucolni a csicsókát. Aztán fogtam a citromfüves kókusztejet és óvatosan adagoltam belőle a csicsókához, majd pürésítettem. A garnélát marináltam majd tempura tésztába mártottam és megforgattam kókuszchipsben. Már csak mártás hiányzott, ami mellé került még egy avokádós-maracujás salsa, amiből bizony a friss chili hiányzott, de mivel nem volt itthon, ezért cayenne-i borsot használtam.  

 


Hozzávalók:
2 maracuja
150 ml barna borjú alaplé

100 ml tejszín
só, bors


Vágjuk félbe a maracujákat és kaparjuk a belsejét  egy kis fazékba, majd öntsük fel az alaplével és főzzük a felére. Adjuk hozzá a tejszínt, majd főzzük addig, amíg besűrűsödik. Szűrjük le és ízesítsük sóval, borssal.



3 comments:

Unknown said...

Nagyon tetszik ez az igazán egzotikus fogásod! ;) A garnélát miben marináltad? Sós oldat vagy valamiféle citrusgyümölcs levében? Tetszik a kókuszchipsen enyhe panír ötlete is!

Csibe said...

Izgalmasan hangzik :)

chriesi said...

@Beatbull: Egyszerűen csak kevés citromlé, pici fokhagyma. Kicsit macerás a hempergetés, de megéri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...