Monday, November 21, 2011

Levendulás burgonyakrémleves

Tegnap este félálomban, bár már az is lehet, hogy aludtam, támadt egy remek ötletem burgonyalevesre. Igen ám, de mikor próbáltam felidézni mégis mi volt az, sehogy sem akart az eszembe jutni. Nem is értem, miért nem firkantottam fel, mint azt egyébként mindig teszem. A leves ötletét nem akartam elvetni, már csak azért sem, mert annyi féle burgonya van itthon, hogy sok. Mondjuk nem baj, mert eláll, főleg így, hogy még földes is, és a spájzban amúgy is jó hideg van. Szóval a leves! Először arra gondoltam, hogy vaníliával ízesítem, de az annyira snassz, nem? Végül, a levendula mellett döntöttem, végülis miért ne!


Hozzávalók: 
400 g burgonya
100 g zellergumó
1 hagyma
1 evőkanál vaj
1 babérlevél
1/4 teáskanál feketekömény
1/4 teáskanál levendula
900 ml zöldség vagy csirke alaplé
só, bors


Vajban pároljuk puhára az apró kockára vágott hagymát, adjuk hozzá a kockára vágott zellert, burgonyát fűszereket és pár perc párolás után öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára kb. 15 perc alatt. Távolítsuk el a babérlevelet és pürésítsük. Ízesítsük sóval, borssal.

4 comments:

Katucikonyha, said...

El sem tudom képzelni az ízét, nagyon izgalmas! Kár, hogy nálunk csak hitvány fajta krumplikat lehet kapni. Múltkor láttam lila burgonyát, de nem vettem, 2000Ft/kg-ot kicsit sokalltam. :-)

chriesi said...

"Hitvány" fajtából is meg lehet főzni, én sem használtam semmi extra fajtájú krumplit a leveshez, csak a tetejre került kevés lila chipsként, ezzel visszaadva a levendula színét. Hujj, azért nem semmi ára van. Nálunk is drágábbak a színesek, mint a sima burgonya.

Túry Amália said...

hűű nem semmi levendulával! de szívesen megkóstolnám. miért is ne?! tuti finom volt! én eddig lilából csak édesburgonyát találtam. van abból nem édes is?? amúgy én 800ft per kiló áron vettem ázsia center keleti kuckójában. ezek szerint nagy árbeli különbségek vannak.

chriesi said...

Kellemesen harmonizält a feketeköménnyel, és ha az ember eltalälja a megfelelo dozist, akkor bizony még egy levendulät nem szereto személynek is izleni fog. Teszteltem. ;) Rengeteg különbözo lila és kék burgonya van, van nagyon lila francia, kevésbé lila svéd, meg kék sväjci és még ki tudja mennyi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...