Wednesday, November 23, 2011

Fűszeres zsömlék aszalt vörösáfonyával

Épp itt az ideje, hogy lassan elkezdjünk ráhangolódni a közelgő ünnepre, hiszen hamarosan már nyakunkon advent első vasárnapja. Nálam már jó néhány hete karácsonyi finomságok készülnek, mivel kaptam egy felkérést egy francia gasztro oldaltól néhány receptre. Tegnap fel is került hozzájuk egy része, a velem készített interjúval együtt. Viszont ezeket a zsömléket még csak most küldtem el, de nem akartam tovább várni azzal, hogy megosszam veletek! Biztosan feltűnt, hogy a blogomban nem hemzsegnek a kenyerek, egész egyszerűen azért, mert nem értek hozzá. Egy-egy egyszerűbb darab össze szokott jönni, mint a ciabatta vagy a pita, no és a zsömlék. Néhány napja az az ötletem támadt, hogy hajdinalisztes zsömléket süssek. Már láttam is magam előtt a hópihelenyomatos tetejüket, aztán az ihlet is hamar utolért. Ritkán szoktam izgulni, ha sütés-főzésről van szó, de ezeknél most nagyon. Mikor láttam, hogy megkelt a tészta, én annyira, de annyira örültem, hogy el sem hiszitek! Talán sikerül legyőznöm valamikor azt a fránya "kenyérmumust" is! A vörösáfonya egyébként fantasztikusan harmonizál a szegfűszeggel, legalábbis engem nagyon levett a lábamról, de ezt majd a későbbi receptekben meglátjátok. Mellette került még fahéj, ánizs és csillagánizs is ezekbe az enyhén édeskés zsömlékbe. Vajjal és egy pohár kakaóval igazi karácsonyi reggeli lesz belőle!



Hozzávalók:
 

100 g hajdinaliszt
150 g liszt (BL 80)
10 g friss élesztő
2 evőkanál cukor
30 g vaj
125 ml tej
1 tojás
1 evőkanál szárított vörösáfonya
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
2 csipet őrölt ánizs
1 csipet őrölt csillagánizs


Szitáljuk le a liszteket és csináljunk egy mélyedést a közepébe és morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk rá a cukrot. Öntsük hozzá az olvasztott vajat és a langyos tejet. Kezdjük el gyúrni, közben adjuk hozzá a fűszereket és a tojást, majd mielőtt összeállna gyúrjuk bele a vörösáfonyát. Kelesszük a duplájára majd vágjuk 6 egyforma darabra. Formázzunk zsömléket a tetejüket lisztezzük jól be és fondant kiszúróformával nyomjunk tetszőleges mintát a tetejére. Süssük 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg megpirulnak.

7 comments:

Raindrop said...

Hópihés zsemle és csillagos vaj?
Elájulok! Legszebb bejegyzés! <3

Zizi said...

Csodaszépek lettek! :)

Bianka said...

Micsoda remek ötlet

Katucikonyha, said...

Hú, gyönyörűek lettek! A hópihéktől meg dobtam egy hátast. Az interjúhoz gratula, elég rendesen le kellett porolni a francia "tudásomat", de sikerült elolvasni és még meg is érteni. :-) Azokat a gyönyörűséges trüffelgolyókat pedig nagyon dicsérném, gyönyörűek lettek, főleg a pisztáciás lett őrületesen vagány.

babette said...

Ha a téli szünetben itthon leszek biztos, hogy megsütöm:))) Nagyon klassz!!!

chriesi said...

@Raindrop: Nagyon örülök, hogy tetszik neked. :))

@Zizi: Köszi!

@Bianka: Simán kiterjetszhető egy rakás más formára is. ;)

@Katucikonyha: Köszönöm! Jaj de jó, örülök, hogy elolvastad! Köszi, azokat majd ma délután posztolom valamikor, de ez még messze áll a bonbonoktól. :) Egyébként a mogyorós jött be nekem a legjobban.

@babette főz: Nem fogod megbánni! :)

Katucikonyha, said...

Nem lesz hiány nálad karácsonyi finomságokban, várom az ötleteket. A vajcsillagot nem is dicsértem, pedig nagyon cuki!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...