Scone
A scone, ez a skót származású, fogjuk rá, hogy pogácsa, eredetileg tányér méretű lapos kenyér volt, melyet zabból, kelesztő anyagok nélkül sütöttek és háromszögekre vágva tálaltak. Ma ezt a kerek, lapos kenyeret inkább bannock néven említik, míg a szeleteket scone-ként. A név valószínűleg a kelta "sgonn" szóból származik, mely formátlan tömeget vagy nagy falatot jelent. A brit scone gyakran édeskés és tartalmaz mazsolát, szárított gyümölcsöt, sajtot vagy datolyát. Skóciában viszont inkább a sós variációk a kedveltek, mint például a lapos tattie scone, ami burgonya keményítővel készül és része egy igazi skót reggelinek. Egyébként nagy előnye, hogy röpke tíz perc alatt mindenen túl vagyunk és már csak arra kell várni, hogy megsüljenek. Közben pedig isteni vanília illat lepi el az egész lakást. Az ízesítési lehetőségek száma persze végtelen, én a jó vaníliás scone-ra esküszöm, eper- vagy málnalekvárral és egy pohár hideg tejjel igazán fejedelmi reggeli!
Hozzávalók:
300 g liszt
2 tk sütőpor
75 g hideg vaj
50 g cukor
1 tojás
120 ml tejszín
1 púpos tk vaníliakivonat
tej a kenéshez
A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 1,5 cm vastagra és szaggassuk ki amekkorára szeretnénk. Kenjük meg a tetejüket tejjel. 200°C-ra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt süssük meg.
5 comments:
Pont a múltkor sütöttem én is, sós változatot. Azt hiszem csak szimplán sajttal. Tényleg hatalmas előny, hogy villámgyorsan megvan és akkor is elő lehet rukkolni vele, amikor pl. későn esik le, hogy nincs itthon kenyér :) Gyakorlatilag annyi idő alatt elkészül, mintha elmennék a boltba. Vagy még hamarabb :)
Nagyon praktikus, mértem ma direkt az időt, 10 perc volt a hozzávalók mérésétől a sütőig. :)
Nagyon szeretem, főleg a gyorsasága miatt
Hamarosan kipróbálom, mindent imádok, ami skót! :-) A képek megint csúcs szupik! :-)
Komolyan? Én is imádok mindent ami skót! :) Pacsit! :)))
Post a Comment