Tuesday, October 25, 2011

Sablé Breton vaníliakrémmel és málnával

Szinte már novembert írunk, így igazán nagy meglepetésként ért, amikor múlt szombaton a kedvenc termelőmnél gyönyörű, hatalmas szemű málnára bukkantam. Az ízük remek, egész szezonban nem volt szerencsém ennyire aromás málnához jutnom. Mint kiderült, a bokrokat visszavágták, amolyan kísérlet gyanánt és jutalmul ezeket az óriási szemű málnákat kapták. Ha permetezték volna, biztosan nagyobb lett volna a hozam, de azért is szeretem ezt a gazdaságot, mert csak annyi növényvédőszert használnak, amit feltétlenül szükséges. Egyébként, annyira nem is furcsa, hogy még megérett a málna, hiszen rengeteg napos októberi délutánban volt részünk mostanában. Mindenképpen valamilyen desszerttel szerettem volna megünnepelni a gyönyörű málnaszemeket, éppen ezért istenien omlós sablé bretont sütöttem, amit aztán vaníliakrémmel megkentem és a málnát a tetejére ültettem.




Hozzávalók: 
(Alain Ducasse receptje alapján)
250 g liszt
125 g vaj
100 g cukor
2,5 tojássárgája
csipet só 
10 g sütőpor
1 vaníliarúd

A lisztet, a vajat, a sót és a sütőport  simára összekeverjük. A sárgájákat kikeverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, majd az egészet a lisztes keverékhez adjuk és homogén tésztát gyúrunk, majd néhány órára a hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk és 180°C-os sütőben tetszőleges méretben és formában megsütjük (használjunk fémkarikát a sütéshez, különben nem tartja a formáját!).


3 tojássárgája
65 g cukor
20 g liszt
250 ml tej
1 vaníliarúd
40 g vaj


A tojássárgájat keverjük habosra a cukor egyharmadával, majd adjuk hozzá a lisztet. A tejet főzzük fel a maradék cukorral és a vanílirúddal, valamint annak kikapart magjával. Öntsük folyamatos keverés mellett a tejet a tojássárgájás keverékhez, majd tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett kb. 2 percig főzzük. Öntsük egy tálba, szórjuk meg a tetejét porcukorral, így nem fog megbőrösödni. Ha kihűlt keverjük hozzá a vajat és használatig tegyük a hűtőbe.

5 comments:

Katucikonyha, said...

Ezek a gyönyörű, mosolygós málnák nem kívánhattak volna jobb sorsot maguknak. Beleviszel a jóba, már olyan hosszú a listám, miket kellene elkészíteni a blogodról. :-)

Csibe said...

Meseszépek!

Vera said...

van kifejezetten őszi málna is

chriesi said...

@Katucikonyha: Köszi! A véget nem érő listák, van nekem is egy jóóó hosszú. :))

@Csibe: Köszönöm szépen!

@Vera: Tudom, de kb. két héttel ezelőtt már egy szem málna sem volt náluk, aztán most meg megint. :)

chriesi said...

Köszi szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...