Thursday, September 22, 2011

Kávés-Marsala boros füge tartelette

Mostanában a desszertek dominálak, ezt kérem szépen aláírom. Oka több van, az egyik az, hogy szinte non-stop sütök, a mások pedig hogy ihletemhiányom van, bár az is igaz, hogy időm sem lenne sokat pepecselni egy-egy étellel. De azért van remény! Bizony, mert tegnap mégis megcsókolt a múzsa, és már alakul valami, ami reményeim szerint jövő hétre szépen megérik és akkor szüretelhetek. Lekopogom! Akkor lássuk gyorsan a tortácskákat! Kérem szépen ezek most maradékokből születtek, ugyanis volt egy kevés omlós tésztám, amit most, Pierre Hermé pâte brisée receptje alapján gyúrtam össze. Persze a jól bevált recept is mehet, teljesen mindegy. Pusztán azért említettem, mert szerintem most először csináltam meg. Lényegtelen!


 
Szóval, a tortácskákat kávés-marsala boros mascarpone krémmel töltöttem. Tetejére mehet sima friss füge, vagy karamellizált, bár az én kedvencem a Marsalában marinált. A nagyon extra változat meg lehet karamellizált és Marsalával flambírozott füge. A krém három komponensből áll, mert azért az nem járja, hogy csak összekeverek egy kevés mascarpone sajtot cukorral, borral aztán ennyi. Alapja cukrászkrém, amihez kávés-marsala boros sabayon-t adtam, ebbe aztán jött a mascarpone, sőt még egy kevés felvert tejszín is. A végén aztán megszórtam  pisztáciával, valamint került még mellé kávés habcsók.




Hozzávalók: 
a cukrászkrémhez:
55 g cukor
8 g liszt
1/2 tk vaníliakivonat
1 tojássárgája
175 ml tej
a sabayon-hoz:
2 tojássárgája
50 g cukor
30 ml Marsala bor
30 ml kávé
1/4 tk vaníliakivonat
100 g mascarpone
100 ml tejszín

 
Egy lábosban keverjük simára a cukrot a liszttel, vaníliakivonattal, tojássárgájával és a tej felével. Öntsük hozzá a maradék tejet és alacsony hőfokon addig keverjük amíg megvastagszik. Hagyjuk kihűlni. A sabayon-hoz tegyünk fel vizet forrni, egy másik tálban pedig keverjük össze a hozzávalókat és verjük gőz felett addig, amíg fényes, krémes nem lesz. Amíg hűl, verjük fel a tejszínt (adhatunk hozzá kevés cukrot, ha nagyon édesszájúak vagyunk). Keverjük a kihűlt sabayon-t a cukrászkrémhez, majd a mascarpone sajtot keverjük simára és adjuk a cukrászkrémes keverékhez. Forgassuk bele a felvert tejszínt. Töltsük meg az elősütött tortaalapokat és tegyük néhány órára a hűtőbe. Tálaláskor helyezzük el rajta a fügéket, esetleg habcsókot és szórjuk meg vagdalt pisztáciával.


5 comments:

Katucikonyha, said...

Kár volt felíratkoznom a blogodra, leszédülök a székről, hogy miket alkotsz. Na jó, mégsem, ez nem csak hogy gyönyörűséges, de mennyeien finom is lehet! Minden elismerésem!

chriesi said...

Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik!

Bianka said...

De szépek

chriesi said...

Köszi Bianka :)

Petra said...

Egyszerűen gyönyörű! :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...