Friday, July 1, 2011

Mogyorós macaron kávés karamell ganache-al

Az a helyzet, hogy  megint macaron, és kapaszkodjatok meg, de most fogom sütni a következő adagot, az gyümölcsös lesz. Még nem döntöttem el, hogy málnás vagy citromos, de valószínűleg mind a kettő. Most azonban inkább lássuk a ma délelőtti termést. Úgy gondoltam, hogy kipróbálom a tegnapi receptet mogyoróval, valamint kakaópor hozzáadásával. Izgultam, s miközben mosogattam alig mertem benézni a sütőbe, hogy vajon mondhatni talpra állnak-e azok a macaronok, vagy pedig nem. Gondolhatjátok, mennyire örültem a talpaknak! Ugyan akadt most is néhány repedt példány, de azokat gyorsan megettem. A macaronok egy részét étcsokoládés ganache-al, a másik felét pedig kávés karamell ganache-al töltöttem. 



Hozzávalók: 
(Pierre Hermé receptje alapján)
70 g cukor
30 g tejszín
1 tk instant kávé
30 g vaj
30 g fehér csokoládé

Karamellizáljuk a cukrot, közben oldjuk fel a kávét meleg tejszínben. Az aranybarnára karamellizálódott cukorra öntsük a kávés tejszínt és keverjük el. Öntsük a csokoládéra és keverjük simára, majd adjuk hozzá a vajat. 

 

7 comments:

Reni said...

hát te totál készen vagy :) nagyon elkapott a gépszíj :)

chriesi said...

Ez így van! :))) Nem gondoltam volna, de egyszerűen képtelenség abbahagyni. :D

Raindrop said...

Ezeket a fotókat úgy fogják lopni, mint a szél! :D
Én nem szeretem a macaron-t, de ezek a fotók igen csábítóak... :)

Dóri said...

uhh... ezek egyszerűen tökéletesek! én még csak a 'hideg' tésztás macaront próbáltam ki, de most ez a recept nagyon felcsigázta az érdeklődésem... viszont nincs cukorhőmérőm :S anélkül szerinted lehetetlen eltalálni a jó állagot?
köszi
Dóra

chriesi said...

@Raindrop: Eddig én se, de ezek amiket most csináltam hatalmas magasságokkal verik a másik verziót!

@Dóri: Köszi szépen! Nem, nem lehetetlen. Ma figyeltem miközben olvad a cukor, úgyhogy megpróbálom elmagyarázni. Egy próbát szerintem megér! Ami fontos, hogy nem szabad keverni, vagyis a cukor az edény alján marad, a víz meg éppen, hogy fedi. Ez a kezdőállapot. Én a legmagasabb fokozaton szoktam olvasztani, persze ez azt jelenti, hogy egy pillanatra se tévesztem szem elől. Nos, amikor elkezd olvadni, akkor az kívülről kezdődik, és egyre halad befelé, amikor teljesen eltűnik a cukor és a víz látható körvonala, vagyis csupa buborék, akkor még olyan 20-25 másodpercig hagyjad forrni, majd rögtön vedd le, és öntsd vékony sugárban a fehérjéhez. Sok sikert!

Emese said...

Ezek eszméletlen jól néznek ki, és pont olyanok, mint a boltokban. Addig fel sem merült bennem, hogy megpróbálkozom velük, de ezek annyira jól néznek ki. Még kicsit gyakorlok azért, de felvettem a megcsinálandók listámra. :)))

chriesi said...

Köszi! :) Hajrá! Biztosan sikerül, mert ezt a cukorszirupos verziót nem lehet elbaltázni, de majd meglátod!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...