Tuesday, July 5, 2011

Nyelvhal lóbabpürével, sáfrányos karalábéval és ánizsos hollandi mártással

Az utóbbi időben a mérleg egyértelműen a desszertek javára billent, ezért éppen itt volt az ideje, hogy újra szabadjára engedjem kísérletező kedvem a konyhában. Kezdtem lassan azt hinni, hogy ennyi volt és végleg elhagyott az inspiráció. A hetekkel ezelőtt papírra firkált ötleteket sem tartottam már jónak, sőt egyenesen csapnivalónak tűntek. Mostanában különben is nagyon egyszerű ételeket főztem, mint a karalábéfőzelék, vagy a krumplisaláta újburgonyából, zöldborsó leves, netán lángos vagy palacsinta. Máshoz egyszerűen nem volt kedvem. Ezek olyan igazi gyerekkori kedvencek, ami sokkal jobban tud esni, minden kacifántos fogásnál. Másrészt pedig a nagy melegben nem túl kellemes a tűzhely felett ácsorogni. 


Egyébként újra nekiestem kiüríteni a fagyasztót, habár a felső rekesz az tele, de az a kutyám eledele. Pusztán azért, mert ő fagyasztója csordultig meg van tömve mindenféle finomsággal, mint a pacal, marhamáj-, vese, tőgy és még sorolhatnám, ezért a csontok és rágcsálnivalók átkerültek hozzánk. Viszont a másik két rekesznek már látni lehet az alját! Pusztán néhány doboz alaplé, kolbász, túró és zöldborsó van már benne, ezek pedig gyorsan elfogynak. A mai ebéd szintén a fagyasztónak köszönhetően született, és rendkívül motiváló hatással volt rám. Azám, lassan kezdnek megint elárasztani az ötletek! Gyorsan le is kopogom, biztos, ami biztos, nem igaz? A lepényhalat lóbabpüré kísérte sáfrányos karalábéval és ánizsos hollandi mártással. 

4 comments:

Frau Paprika said...

Ó, legalább az ánizsos hollandi mártás részleteivel szánj meg minket.:)És csendben még megkérdezem, hogy mit is láthatok a hal tetején?

chriesi said...

Ami a mártást illeti, annyi a titok, hogy a vajhoz ánizsmagot tettem és az szépen átvette annak az aromáját. Ezt az ízesített vajat kevertem aztán a mártáshoz. Ha erőteljesebb ánizsos ízt szeretnénk, akkor az ecet reduckció helyett használjunk valamilyen ánizsos italnak a redukcióját a vaj mellett, vagy helyette. A hal tetején sült burgonya spirál van.

Unknown said...

Lóbabpüré? Ahhoz aztán kell szemezni ;) Épp hétvégén lóbabszemezés közben gondoltam arra, hogy pl. püréhez vagy krémleveshez rengeteget kell pucolni, s lám ;)
Tetszik az ízesített vajas ötleted, igen tág lehetőségeket takar.

chriesi said...

Két személyére azért nem akkora munka, főleg előételbe. Mondjuk én szeretem az ilyen feladatokat. Most fogok majd két kiló cseresznyét magozni, az se rossz feladat. :) Ugye? Nekem is az ízesített vaj tetszik a legjobban az egészben.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...