Sunday, January 4, 2009

Vaníliakrémes - citromhabos sütemény

Amikor gyerek voltam imádtam ezt a süteményt, de be kell vallanom, hogy mindig csak egyetlen kockát ettem meg egészben, aztán elkezdtem a tetetjüket lelopkodni. Anyukám így mindig egy pucér süteményt talált a hűtőben, no persze nem mindig. Igaz sosem haragudott, mert örült, hogy legalább ettem belőle. Az volt a rossz szokásom, hogy sosem akkor kellett a sütiből, amikor még volt, hanem mire elfogyott. A mai napig imádom ezt a citromhabot, és néha bizony még most is lelopkodok egy-két tetőt!


Hozzávalók:
250 g liszt
50 g vaj
50 g cukor
2 tojássárgája
1 ek kakaópor
7 g szalalkáli

elég tej ahhoz, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, kb. 50 ml
7 tojás
7 ek liszt
7 ek cukor
1 csipet só
1 citrom héja

200 g vaj
200 g porcukor

16 g vanílacukor
500 ml tej
100 g liszt
2 tojásfehérje

120 g cukor
1 citrom leve

1 darabke csokoládé


Gyúrjunk tésztát 250 g lisztből, 50 g vajból, 50 g cukorból, 2 tojássárgájából, kakaóporból, vízben oldott szalalkáliból és annyi tejből, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra és süssünk két lapot. Válasszunk szét 7 tojást. Verjük fel a fehérjét egy csipet sóval és 7 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a lisztet. Süssük meg a piskótát 20 perc alatt.


Főzzünk krémet a tejből, lisztből és hagyjuk kihűlni. Keverjük habosra a vajat a cukorral, vaníliacukorral és keverjük bele a főtt krémet. Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral és a citromlével jó keményre.


Tegyünk egy barna lapot legalulra, ezt kenjük meg krémmel, tegyük rá a piskótát, majd kenjünk arra is krémet és takarjuk le a másik barna lappal. Kenjük a felvert fehérjét a tetejére és díszítsük olvasztott csokoládéval.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...