Friday, August 8, 2008

Zakuszka

A zacuscă egy zöldséges kence, ami nagyon elterjedt az erdélyi konyhában és Romániában. A főbb hozzávalók sült padlizsán vagy főtt bab, sült paprika ("gogoşari") és hagyma. Vannak akik paradicsomot, gombát, répát, zöldbabot vagy zellert is adnak hozzá. Persze a fűszerek sem hiányozhatnak belőle, ami persze a többi a hozzávalótól függ. Valószínűleg mindenkinek megvan a saját receptje. Általában nagy mennyiségben készítik és elteszik télire. Sokáig eláll, de ha kibontják, akkor napokon belül el kell fogyasztani. Maga a zacuscă szó szláv eredetű, jelentése előétel, étvágygerjesztő. Ajvar egy hasonló kence, Szerbia és Montengeróból származik. Szintén hasonló a balkáni lutencia vagy a török biber salçası. (forrás:wikipedia)


Gyerekként meg sem akartam kóstolni. Úgy látszik tényleg öregszem, mert most már imádom. Egy évvel ezelőtt ettem utoljára, és mivel a szüleim most pont itt vannak látogatóba, megkértem anyukámat, hogy mutassa meg, hogyan készíti.

Hozzávalók:
5 nagy padlizsán
2 "gogosari" paprika (pritaminpaprika)
2 paprika

800 g paradicsom
4 közepes hagyma

300 ml olaj
2-3 babérlevél

só, bors, cukor


Vágjuk fel a paradicsomot, adjunk hozzá 1 teáskanál sót és cukrot, majd főzzük meg 150 ml vízzel, ezután pürésítsük, passzírozzuk és tegyük félre. Süssük meg a padlizsánt lángon, vagy a sütőben, valamint a paprikákat is. Egy lapos fakanállal daraboljuk fel a megtisztított padlizsán húsát és tegyük félre. Melegítsünk 150 ml olajat, adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és főzzük alacsony hőfokon 25-30 percen keresztül vagy amíg megpuhul. Adjuk hozzá a megpucolt paprikát, pürésítsük és főzzük 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a padlizsánt és a maradék olajat. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a babérlevelet (kb. 4 ek só, 1 1/2 ek bors). Öntsük hozzá a kb 500 ml paradicsompürét és főzzük kb 50 percig, vagy amíg szép fényes lesz a teteje. Töltsük üvegekbe és mehet a szárazdunsztba. Esetleg tehetünk mindegyik tetejére egy késhegyni tartósítószert, ha biztosra akarunk menni.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...