Sunday, June 30, 2013

Passiógyümölcsös fehércsokoládé fagylalt


és sült epres cheesecake fagylalt, amiből ugyan lemaradt az alja, vagyis sehol semmi morzsa, ami azért valljuk be izgalmasabbá tette volna az egészet. Úgyhogy azt hiszem hívhatom egyszerűen csak túrófagyinak. Viszont a sült eper mindenképpen kötelező és ha már miatta bekapcsoltuk a sütőt, akkor azzal a lendülettel a morzsát is letudhatjuk. A passiógyümölcsös fehércsokoládé fagyit pedig lehetetlen abbahagyni, úgyhogy vigyázzatok vele!



Hozzávalók:
a sült epres cheesecake fagyihoz:
200 g eper
250 ml tej
250 ml tejszín
60 g cukor
3 tojássárgája
1 teáskanál vaníliapaszta vagy 1 rúd vanília
150 g túró vagy krémsajt


a passiógyümölcsös fehércsokoládé fagyihoz:
2-3 passiógyümölcs
200 ml tej
200 ml tejszín
50 g cukor
4 tojássárgája
150 fehércsokoládé


Az epret félbevágjuk és kevés cukorral megszórva 180°C-os sütőben 10-15 percig sütjük. A sült epret pürésítjük és félre tesszük. A fagyihoz felforraljuk a tejet, a tejszínt, a tojássárgájákat pedig habosra keverjük és hozzáadjuk a vaníliapasztát. A forró tej-tejszín keveréket folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájás masszához öntjük. Ezután visszatesszük a tűzhelyre és addig melegítjük míg eléri a 85°C-ot. Ezután hagyjuk kihűlni és belekeverjük a túrót és az eperpürét, de nem keverjük simára, hogy márványos maradjon. Jégkrémformába megfagyasztjuk. Amennyiben fagylaltgépben készítjük, úgy a pürét a fagylalt elkészülte előtt pár perccel öntjük hozzá.


A passiógyümölcs belsejét kikaprjuk, leturmixoljuk majd leszűrjük. A tojássárgájákat a cukorral kikeverjük, közben a tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük. A forró tej-tejszín keveréket folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájás masszához öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és 85°C-ra melegítjük és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a darabokra vágott fehér csokoládét és 2 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük és jeges vízfürdőben kihűtjük a masszát. Belekeverjük a passiógyümölcspürét és jégkrémformában vagy fagylaltgépben megfagyasztjuk.

4 comments:

teller-cake said...

Én sem tudnám abba hagyni, ha kaphatnék belőle....:)

Blogkonyha said...

Pompás mindkettő! Sosem vettem még passiót... Kéne. :o)

Erika said...

Én is kérek mindkettőből!:))

Kriszta said...

Mindkettő csodálatos, nem is tudom melyiket készítsem előbb. Talán egyszerre mindkettőt a hétvégén. Epret talán még lehet szerezni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...