Thursday, August 16, 2012

Sült áfonyás zöldcitrom parfé

Még júliusban született meg a fejemben ennek a parfénak az ötlete, csak se időm, se alkalmam nem volt rá, hogy végre meg is valósítsam. Végülis rá lehet fogni, hogy az akkori kosárkák hideg változata, de ez nem is lényeges. Még alig melegedett meg a parfé a napon fotózás közben, amikor az az ötletem támadt, hogy habcsókkal kellene dobni rajta még egyet. No, erre majd legközelebb fog sor kerülni, de ha esetleg valaki elkészítené, akkor ajánlom, hogy a maradék két fehérjéből gyorsan dobjon össze habcsókot és azzal tálalja! Hiábavaló lenne tagadni, hogy nagyon rákattantam a zöldcitrom-áfonya-mézeskalács kombinációra. Ugyanis a parfé, amit nem arra teremtettek, hogy fagyiadagolóval tálalja az ember, csak reméltem, hogy így talán nem fog olyan gyorsan olvadni, szóval benne mézeskalács fűszerkeverékes sült áfonya rejlik. A szemeket direkt egészben hagytam, hogy izgalmasabb legyen, viszont engedett annyi levet, hogy szép színt adjon az egyébként fanyar édességnek.


Hozzávalók: 
150 g áfonya
1/2 tk mézeskalács fűszerkeverék
150 ml zöldcitromlé (ehhez 4-5 darabra van szükség)
4 tojás
80 g cukor + 1 evőkanál
250 ml tejszín


A sütőt előmelegítjük 150°C-ra. Az áfonyát 1 evőkanál cukorral és a fűszerkeverékkel egy tűzálló edénybe tesszük és addig sütjük, míg levet ereszt. Körülbelül 7-8 perc. A zöldcitromokat alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, majd kifacsarjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat és 40 g cukrot a reszelt zöldcitromhéjhoz adjuk, valamint hozzáöntünk 150 ml levet. A hozzávalókat robotgéppel simára keverjük majd gőz felett addig verjük, míg megvastagszik. A maradék cukorból és 15 ml vízből szirupot főzünk. A 2 darab tojásfehérjét (a másik kettőből lehet habcsókot sütni) egy csipet sóval habbá verünk majd vékony sugárban hozzáadjuk a 117°C-os szirupot és addig verjük míg fényes lesz a hab. Az így felvert tojáshabot a tojássárgájás alapba forgatjuk, hozzákeverjük a sült áfonya levét, az áfonyát. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínt és tetszőleges formába öntjük és legalább 5 órára a fagyasztóba tesszük.

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...