Friday, January 6, 2012

Galette des Rois - avagy a királyok lepénye Vízkeresztre

A keresztények minden év januárjában, Vízkeresztkor megemlékeznek a három napkeleti bölcsről, ezért ezt az ünnepet háromkirályok névvel is illetik. Mind a keleti, mind a katolikus egyházak szintén január 6-ától, vagy vízkereszt ünnepétől szentelik meg a vizet. Régen szokás volt, hogy az állatokat szenteltvízzel itatatták meg, hogy ne legyenek betegek. Más helyeken a házakat és a földet is meglocsolták, szintén azért, hogy elkerüljék a betegségek, rontások. Ezzel szemben a déli országokban, például Olaszországban ilyenkor jön a jó boszorkány, vagyis a Befana aki ajándékot hoz a jó gyerekeknek. A rosszak azt hiszem csak egy darab szenet találnak a cipőjükben. Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svájcban is szokás ilyenkor valamilyen süteményt sütni, amibe aztán vagy babszemet, vagy egy porcelán figurát rejtenek el. Aki ezt megtalálja, az lesz azon a napon a király. Az első szelet a szegényket, a második pedig a távollevőket illeti. Idén a francia Galette des Rois-ra esett a választásom, amibe egy mandulaszemet rejtettem...volna! Mikor már a sütőben volt, akkor vettem észre, hogy bizony kifelejtettem! A lapos kerek forma a napot, arany színe a fényt, míg a tészta a bölcsesség könyvét, a figura pedig magát a bölcset szimbolizálja. A tészta vagy kelt (brioche), vagy pedig leveles (feuilletée). A briósnak két változata van, a brioche nature, amit cukorral szórnak meg, a másikat pedig kandírozott gyümölccsel töltik. A galette sèche vagyis a száraz galette cukorral megszórt leveles tészta. Talán a legismeretebb és szerintem a legfinomabb a töltött leveles verzió. Ehhez most Alain Ducasse receptjét vettem alapul, viszont a cukrászkrémet kihagytam a töltelékből, mert így is elég gazdag a mandulás (frangipane) krémmel. 



Hozzávalók:
(Alain Ducasse receptje alapján)
100 g vaj
100 g porcukor
100 g őrölt mandula

10 g kukoricakeményítő
1 tojás
2 teáskanál amaretto
leveles tészta
1 tojássárgája




A puha vajat simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, őrölt mandulát, majd hozzákeverjük a tojást és az amaretto likőrt. A leveles tésztát két részre vágjuk (a linkelt receptből egy kb. negyed darab elég egy 18 cm-es galette-hez). Az egyik darabot 1,5 mm vastagra nyújtuk, a másikat 2 mm vastagra és mindkettőből kivágunk két 18 cm-es kört. Az alsóra helyezzük a tölteléket, körben vízzel ecseteljük és lefedjük a vastagabb darabbal. Megkenjük tojássárgájával és 20 percre hideg helyre tesszük. Újra megkenjünk és egy kerek kiszúró segítségével mintázzuk, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk el a tésztát. 200°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.



7 comments:

Katucikonyha, said...

Emlékszem, egyszer ettem és az enyém lett a kis figura, hogy örültem! :-) Imádom a frangipane-t, nagyon-nagyon finom lehet.

Moha said...

Gyönyörűűű! Megvágva is kérünk képet!

(a keményítő is a töltelékbe megy?)

chriesi said...

@Katuci: Én kifelejtettem belőle a mandulát, így senkiből se lesz király ma. :)))

@Moha: Köszönöm! Ajaj, az nem fog összejönni, mert elfogyott az utolsó morzsáig! :) Igen, a tötelékbe kell a keményítő.

Unknown said...

Nagyon finom lehet :)És van is mandulám hozzá :)))))

chriesi said...

Sajnos az! :DDD No, akkor tessék megsütni. ;)

Emese said...

Január 5-éig nem is tudtam mi az a galette. Január 8-án már azt is elmondhatom magamról, hogy kóstoltam egy mandulásat meg egy almásat is. Isteniek. Nem is csoda, hogy gyorsan elfogyott. Jövőre én is nekiállok. :)))

chriesi said...

A szomszéd kislány is kapott belőle, és két nappal később mikor újra átjött a kutyával játszani megint eszébe jutott a süti és megszólalt, hogy húúú de nagyon finom volt. :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...