Tuesday, January 31, 2012

Fűszeres körtebefőtt whiskyvel

Anyukámnál isteni finom meggy- és szilvabefőttet ettem, méghozzá rántott májjal és krumplipürével. Hiába, azért mégiscsak ezek az otthoni ízek esnek az embernek a legjobban!  Mivel csirkemájhoz elég nehéz hozzájutni itt Svájcban, ezért inkább borjút szoktam vásárolni. A körtebefőtt pedig kizárólag azzal a céllal született, hogy májjal együtt kínáljam majd. Így aztán szabadjára engedtem a fantáziám és jó néhány fűszert a befőttbe csempésztem. A befőzés terén még igazán zöldfülű vagyok, így aztán örömmel fogadok mindenféle tanácsot. Kaptam is tegnap néhányat, végül aztán úgy döntöttem, hogy ugyanúgy járok majd el, mint az ecetes uborkánál. Ami egyébként anyukám szerint jól sikerült, szerintem viszont nem volt elég savanyú és valamelyik fűszer nagyon nem kellett volna bele. Úgyhogy idén majd újra kísérletezek, mert egyébként isteni ropogósak maradtak az uborkák. A körtebefőttre visszatérve, szerintem a whisky nagyon jót tett neki, de portói borral sem lehet rossz!




Hozzávalók:
1,5 kg körte
2 citrom
1 rúd vanília
3 kardamom
5-6 szecsuáni bors
1 szegfűszeg
2-3 szegfűbors
1 kisebb darab fahéj
100 ml bourbon whisky
500 g cukor
700 ml víz


Hámozzuk meg a körtéket és vágjuk kockára, majd tegyük citromos vízbe, hogy ne barnuljon. A vízet főzzük fel a cukorral, whisky-vel és a fűszerekkel. Töltsük a körtét üvegekbe és öntsük rá a forró szirupot.
Tegyük az üvegeket egy nagy lábosba és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ügyeljünk arra, hogy a víz és az üvegek hőmérséklete körülbelül ugyanannyi legyen. Főzzük 90°C-on kb. 20-25 percig.


2 comments:

Katucikonyha, said...

Imádom a receptjeidet, ki tesz már whiskyt a körtebefőttbe?! Hát Te!!!! Isteni lehet!!

chriesi said...

Ez aranyos volt, örülök nagyon, hogy bejönnek a receptjeim! :))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...