Monday, July 18, 2011

Áfonyás soufflé

Valamiért egyáltalán sikerül visszazökkennem a hétköznapi kerékvágásba, bár azt hiszem nem is szeretnék. Néhány napig nem főztem, és bizony már nagyon hiányzott, úgyhogy itt volt az ideje, hogy végre megint fakanál legyen a kezemben. Nálunk valahogy nyoma veszett a nyárnak, az ég szinte minden nap felhős, s ha olykor süt a nap, a hideg szél bizony megborzongatja az embert. Ezért külön öröm, ha be kell kapcsolnom a sütőt. Spontán szuflét sütöttem néhány napja, egy hideg borongós délután. Sokkal jobb ötlet volt, mint az uborka, amit a szombati napsütésben a párkányra tettem kovászolni, mert bizony azóta csak ott didereg, nem is tudom lesz e belőle valami, bár a vize már zavaros. Ami a szuflét illeti, nagyon könnyű lett, először azt terveztem, hogy gyümölcspürével csinálom, de aztán úgy gondoltam, inkább amolyan muffin alakot kölcsönzök neki, ezért egészben hagytam a gyümölcsöt.






Hozzávalók:
175 ml tej
35 g cukor
3 tojássárgája
25 g liszt
4 tojásfehérje
40 g cukor
200 g áfonya
1/4 citrom leve
fahéj
szegfűbors
cukor és vaj a formákhoz


Vajazzunk ki 6 kicsi vagy 4 nagy soufflé formát, majd tegyük a hűtőbe. Marináljuk az áfonyát egy kevés citromlével, ízlés szerint őrölt fahéjjal és szegfűborssal. Tegyünk fel forrni 150 ml tejet egy rúd vaníliával és 20 g cukorral. A tojássárgájákat keverjük habosra a maradék 20 g cukorral, keverjük hozzá a lisztet és a maradék tejet. Öntsük a forró tejet a tojássárgájás masszához, miközben folyamatosan keverjük. Tegyük vissza a tűzhelyre és, ha besűrűsödött rakjuk félre. A fehérjét verjük félkeményre, majd adagoljuk hozzá a 35 g cukrot és verjük keményre. Forgassuk az áfonyát a tojássárgájás masszába, majd óvatosan adjuk hozzá a felvert fehérjét. Kanalazzuk az előkészített formákba és süssük 200°C-on 10-12 percig.



2 comments:

Csibe said...

Az egész gyümölcsökkel jöhet, úgy ahogy van! :)

chriesi said...

Nyisd az ablakod, küldöm. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...