Wednesday, June 12, 2013

Kecsketúrós nudli céklás-pisztáciás morzsával, meleg rebarbaralekvárral, jéghideg vaníliaszósszal, eperrel és szamócavirággal

Az úgy volt, hogy a múlt héten rebarbaralekvárt főztem és amikor megkóstoltam, akkor rögtön a túróra kellett gondolnom. Azám, de tudjátok mekkora nagy kincs nekem a magyar túró, persze most éppen jól állok, mert tele vele a fagyasztó. Viszont nekem akkor rögtön kellett valami túrós a lekvárhoz, és nem volt kedvem várni, míg kifagy. És itt jött a nudli, méghozzá kecsketúró és quark keverékéből, hogy micsoda pehelykönnyű nudlik lettek! Azám, csak akkor éppen nem volt itthon eper, pedig az nagyon hiányzott a tányérról, ezért aztán újra elkészítettem. A cukorot teljesen felesleges a nudli masszához adni, mert a lekvár és a vaníliaszósz pont elég édesek. A recept teljesen jól működik a kecsketúróval és a quark-kal, viszont minden kecsketúró állaga más, így lehet, hogy több vagy kevesebb gríz, illetve liszt kell bele. Ha pedig túrót használtok quark helyett, akkoris másképpen alakul, így mindenképpen ki kell kísérletezni. Hogy ne legyen gubanc, szerintem vessétek be a legjobb túrógombóc receptjeiteket! 



Hozzávalók:
a nudlihoz:
75 g kecsketúró
75 g quark

1 tojás
1 evőkanál liszt
1-2 evőkanál gríz


a vaníliaszószhoz:
250 ml tej
3 tojássárgája
50 g cukor
1 rúd vanília

a rebarbaralekvárhoz:
100 g rebarbara
100 g alma
50 g cukor
1 evőkanál vaníliakivonat

a morzsához:

1 közepes cékla
3 evőkanál pisztácia
2 evőkanál zsemlemorzsa

valamint még:
eper
narancslikőr
szamócavirág vagy menta



A sütőt előmelegítjük 90°C-ra. A céklát meghámozzuk, ha tavaszi zsenge céklát használunk, akkor erre semmi szükség, majd vékony szeletekre gyaluljuk. A céklaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 50-70 perc alatt megszárítjuk. A zsemlemorzsát száraz seprenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A szárított céklát a pisztáciával porrá őröljük és a zsemlemorzsával összekeverjük.

A vaníliaszószhoz a tejet a kikapart vanília magjával és a rúddal felforraljuk. Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral. Ha a tej felforrt folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájákhoz adjuk és visszöntjük a lábosba. Alacsony hőfokon addig melegítjük, míg a krém, ha bevonja a fakanálat és az ujjunkkkal egy csíkot húzunk, akkor a csík megmaradt. Tálkába öntjük, jeges vízben lehűtjük és jó pár órára a hűtőbe tesszük.

A lekvárhoz a rebarbarát és az almát kockára vágjuk és a cukorral, a vaníliakivonattal együtt felfőzzük, majd kb. 15 percig rotyogtatjuk. Mixerben pürésítjük és melegen tartjuk.

Az epret kockára vágjuk és narancslikőrrel ízesítjük.

A nudlihoz keverjünk mindent simára majd töltsük habzsákba és olló segítségével adagoljuk éppen csak gyöngyöző vízbe. Ha fenn úszik a tetején várjunk még 30 másodpercet és szedjük ki. Tálaljuk céklás-pisztáciás morzsával megszórva, marinált eperrel, a meleg lekvárral és a jéghideg vaníliaszósszal.

5 comments:

Kriszta said...

Olyan gyönyörű, annyira minden a helyén, annyira megkóstolnám. Csak csodállak, miket alkotsz.

Adél (Afraa) said...

Istenien néz ki! Csodás a recept is, de valami gubanc van a vaníliaszósz hozzávalóinál (kicsit néztem a dijoni mustáron, de úgy gondoltam, te még ebből is képes vagy vaníliaszószt csinálni :D )

chriesi said...

@Kriszta: Nagyon köszönöm!

@Adél: Ebben a pillanatban vettem én is észre, hogy még ott maradt az articsókás receptből, de már javítva! Köszi, hogy szóltál! :)))

teller-cake said...

Teljesen új dimenziókba emelted nekem a nudlifogyasztást, ami eddig összefonódott bennem a vidéki konyhával és a nagymamámmal....Szívesen kísérletet tennék a verzióddal! :)

chriesi said...

@teller-cake: Ó tényleg? Jaj de jó, nagyon örülök neki! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...