Sajnos, nem volt megfelelő tányérom a desszert felszolgálásához. Mellesleg pedig nagyon izgultam a desszert miatt, ezért az eredmény is ennek megfelelő volt, mintha rádobáltam volna a tányérre. Sietnem kellett, hiszen a csokoládé torta belsejének folyékonynak kellett maradnia, arra is vigyáznom kellett, a fagyi ne olvadjon teljesen tócsává. A maracuja mousse lehett volna kicsit könnyebb, viszont a rózsa-hibiszkusz fagylalt egy álom!
Hozzávalók:
maracuja mousse:
6 maracuja
150 g krémsajt
3 ek porcukor
2 lap zselatin
1 ek víz
75 ml tejszín
rózsa-hibiszkusz fagylalt:
375 ml tej
100 ml crème fraîche
6 tojássárgája
100 g porcukor
50 ml hibiszkusz szirup
2 ek rózsavíz
csokoládé torta:
125 g vaj
30 g cukor
125 g étcsokoládé
2 tojás
2 tojássárgája
30 g cukor
12 g kukoricakeményítő
Kaparjuk ki a maracuja belsejét és passzírozzuk át egy szűrőn. A végén 200 ml lére lesz szükségünk amihez hozzákeverjük a krémsajtot és a cukrot. Áztassuk be a zselatint hideg vízbe, majd oldjuk fel 1 evőkanál forró vízben és keverjük a krémsajtos masszához. Hagyjuk kihűlni és amikor látjuk, hogy elkezd dermedni, forgassuk bele a felvert tejszínt és tegyük 2 órára a hűtőbe.
A fagyihoz melegítsük fel a tejet a crème fraîche-el és hagyjuk kihűlni. Keverjük habosra a tojássárgájákat a cukorral és adjuk a tejes keverékhez, majd melegítsük amíg besűrűsödik annyira, hogy egy fakanál hátát befedje. Ha kihűlt adjuk hozzá a szirupot és rózsavizet. A munka nehezét bízzuk a fagyigépre. A tortához keverjük a vajat 30 g cukorral habosra. Keverjük bele az olvasztott csokoládét. Keverjük a tojásokat és tojássárgájákat a maradék cukorral habsora, majd adjuk a vajas-csokoládés keverékhez. Süssük 7-8 percig 210°C-on, így a belseje még folyni fog.
Pages
▼
Tuesday, December 30, 2008
Paradicsom sorbet
Úgy gondoltam, jót fog tenni a desszert előtt valami könnyű és friss fogás. Ezért paradicsom sorbet-ra esett a választásom, meleg paradicsomszósz, grissini és kecskekrémsajt kíséretében. Sajnos, nem lett annyira fehér, mint szerettem volna.
Hozzávalók:
600 g paradicsom
3-5 bazsalikomlevél
1 ág kakukkfű
1 ek cukor
1/2 tk só
1 tk fehérbor ecet
1 ek fehérbor
Kockázzuk fel a paradicsomot és főzzük fel a fűszernövényekkel, cukorral, sóval, ecettel és borral együtt. Hagyjuk lecsöpögni és az így kapott átlátszó folyadékot öntsük egy fagyigépbe, vagy tegyük a fagyasztóba.
Hozzávalók:
600 g paradicsom
3-5 bazsalikomlevél
1 ág kakukkfű
1 ek cukor
1/2 tk só
1 tk fehérbor ecet
1 ek fehérbor
Kockázzuk fel a paradicsomot és főzzük fel a fűszernövényekkel, cukorral, sóval, ecettel és borral együtt. Hagyjuk lecsöpögni és az így kapott átlátszó folyadékot öntsük egy fagyigépbe, vagy tegyük a fagyasztóba.
Filet Rossini
Ezt a fogást nagyon sok kutatómunka előzte meg és mivel rengeteg információt és receptet találtam, így nem volt könnyű döntenem. Egy olasz szakácskönyvemben van egy recept amiben szalonna és sajt van. Ez meglepett, hiszen ha Rossini, akkor szarvasgomba, libamáj és madeira nem hiányozhat. Úgy döntöttem hagyo magam sodorni az árral. A kenyeret, amire a bélszín került, magam sütöttem méghozzá Zorra remek receptje alapján. Sajnos nem sikerült nagyon szépre formáznom, de az íze miután megsült a vajban valami isteni!
Hozzávalók:
4x100 g marha bélszín
4 pirítós kenyér
4 slices of libamáj
2 ág kakukkfű
szarvasgomba
50 g szalonna
1 salotta
2 ek olívaolaj
150 ml madeira
2 ek balzsamecet
300 ml borjú alaplé
2 ek frissen reszelt parmezán
só, bors
Forrósítsuk fel az olajat és süssük meg a hússzeleteket pár percig mind a két oldalon, majd tegyük a 100°C-ra előmelegített sütőbe 10 percre (persze ez az idő attól, függ hogyan szeretjük és a szeletek vastagsága sem elhanyagolható). Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben, amiben a húst elősütöttük pirrítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a salottát és pároljuk pár percig. Öntsük fel az alaplével, a balzsamecettel és a madeiraval, majd főzzük 10-13 percig. Keverjük bele a parmezánt, ízesítsük sóval, borssal és szarvasgombával.
Egy másik serpenyőben süssük meg a kakukkfűvel a libamájat 1 percet oldalanként, majd sózzuk, borsozzuk.
Hozzávalók:
4x100 g marha bélszín
4 pirítós kenyér
4 slices of libamáj
2 ág kakukkfű
szarvasgomba
50 g szalonna
1 salotta
2 ek olívaolaj
150 ml madeira
2 ek balzsamecet
300 ml borjú alaplé
2 ek frissen reszelt parmezán
só, bors
Forrósítsuk fel az olajat és süssük meg a hússzeleteket pár percig mind a két oldalon, majd tegyük a 100°C-ra előmelegített sütőbe 10 percre (persze ez az idő attól, függ hogyan szeretjük és a szeletek vastagsága sem elhanyagolható). Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben, amiben a húst elősütöttük pirrítsuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a salottát és pároljuk pár percig. Öntsük fel az alaplével, a balzsamecettel és a madeiraval, majd főzzük 10-13 percig. Keverjük bele a parmezánt, ízesítsük sóval, borssal és szarvasgombával.
Egy másik serpenyőben süssük meg a kakukkfűvel a libamájat 1 percet oldalanként, majd sózzuk, borsozzuk.
Kacsamell mousse
Erre a fogásra nagyon kíváncsi voltam. A mousse nagyon aromás és remekül illett a madársaláthoz. Tálaltam mellé egy szelet chardonnayval és rozmaringgal marinált kacsamellet is.
Hozzávalók:
a kacsamell moussehoz:
300 g kacsamell
150 ml tejszín
2 lap zselatin
30 g vaj
1 csipet fahéj
125 ml csirke alaplé
4 cl portói
1/8 tk majoranna
1/8 tk kakukkfű
só, bors
a salátához:
madársaláta
salotta
18 ml vörösbor ecet
37 ml dióolaj
só, bors
Távolítsük el a kacsamell bőrét és vágjuk a húst kockákra. Serpenyőben süssük ki a bőrt és ebben süssük meg a kockára vágott kacsamellet.
Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, majorannával. Öntsük össze az alaplevet a portóival és főzzük a felére, majd keverjük bele a zselatint. Daráljuk le a kacsamellett és nyomjuk át egy szűrőn. Adjuk hozzá a vajat és a langyos zselatinos redukciót. Verjük fel a tejszínt és forgassuk a kacsamellhez. Ízesítsük sóval, borssal és kevés portóival. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
A salátához vágjuk kockára a salottát, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az ecetet, majd hagyjuk állni egy fél órát. Keverjük hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a salátát.
Hozzávalók:
a kacsamell moussehoz:
300 g kacsamell
150 ml tejszín
2 lap zselatin
30 g vaj
1 csipet fahéj
125 ml csirke alaplé
4 cl portói
1/8 tk majoranna
1/8 tk kakukkfű
só, bors
a salátához:
madársaláta
salotta
18 ml vörösbor ecet
37 ml dióolaj
só, bors
Távolítsük el a kacsamell bőrét és vágjuk a húst kockákra. Serpenyőben süssük ki a bőrt és ebben süssük meg a kockára vágott kacsamellet.
Ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel, majorannával. Öntsük össze az alaplevet a portóival és főzzük a felére, majd keverjük bele a zselatint. Daráljuk le a kacsamellett és nyomjuk át egy szűrőn. Adjuk hozzá a vajat és a langyos zselatinos redukciót. Verjük fel a tejszínt és forgassuk a kacsamellhez. Ízesítsük sóval, borssal és kevés portóival. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
A salátához vágjuk kockára a salottát, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az ecetet, majd hagyjuk állni egy fél órát. Keverjük hozzá az olajat és locsoljuk meg vele a salátát.
Monday, December 29, 2008
Citromfüves csirke gyümölcs relish-el
A hét fogás legnagyobb meglepetése volt ez az étel. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen fantasztikus ízrobbanással jár majd a gyümölcs relish. Zamatos, friss, édes de savanyú is és remekül illik a csípős csirkegolyókhoz.
Ingredients:
a csirkegolyókhoz:
4 citromfű
400 g csirkemell
1 ek sambal olek
1 hagyma
1 darabka gyömbér
1 1/2 ek mogyoróvaj
1 lime leve
só, bors
a gyümölcs relish-hez:
1 bébi ananász
1 mangó
1/2 avokádó
2 ek cukor
50-70 ml málnaecet
1 lime leve
10 mentalevél
bors
Daráljuk le a csirkemellet, adjuk hozzá a reszelt hagymát, reszelt gyömbért, a lime levét, a mogyoróvajat, sambal olek-ekt, sót és borsot. Keverjük össze, formáljunk golyókat és húzzuk rá a bevagdalt citromfűre. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és süssük meg 10-13 perc alatt .
A gyümölcs relish-hez vágjuk kockára a gyümölcsöket. Olvasszuk meg a cukrot, öntsük fel az ecettel és főzzük 3 percig, majd öntsük rá a gyümölcsökre. Adjuk hozzá az avokádót, a felvagdalt mentát, ízesítsük lime lével és borsssal. Tegyük 2-3 órára a hűtőbe.
Ingredients:
a csirkegolyókhoz:
4 citromfű
400 g csirkemell
1 ek sambal olek
1 hagyma
1 darabka gyömbér
1 1/2 ek mogyoróvaj
1 lime leve
só, bors
a gyümölcs relish-hez:
1 bébi ananász
1 mangó
1/2 avokádó
2 ek cukor
50-70 ml málnaecet
1 lime leve
10 mentalevél
bors
Daráljuk le a csirkemellet, adjuk hozzá a reszelt hagymát, reszelt gyömbért, a lime levét, a mogyoróvajat, sambal olek-ekt, sót és borsot. Keverjük össze, formáljunk golyókat és húzzuk rá a bevagdalt citromfűre. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és süssük meg 10-13 perc alatt .
A gyümölcs relish-hez vágjuk kockára a gyümölcsöket. Olvasszuk meg a cukrot, öntsük fel az ecettel és főzzük 3 percig, majd öntsük rá a gyümölcsökre. Adjuk hozzá az avokádót, a felvagdalt mentát, ízesítsük lime lével és borsssal. Tegyük 2-3 órára a hűtőbe.
Kókusztejes céklaleves kókuszbundás garnélával és tormahabbal
Ez a leves színével mindenképp megfogja a vendégeket. Kókuszbundás garnélarák és tormahab kíséri. A levest jó ha néhány órával, vagy akár egy nappal korábban főzzük meg, sokkal ízletesebb lesz.
Hozzávalók:
a leveshez:
400 g cékla
1 salotta
1 ek vaj
600 ml zöldségalaplé
1 csillagánizs
250 ml kókusztej
só, bors
a garnélához:
4 garnéla
1 tojás
liszt
kókuszreszelék
a tormahabhoz:
100 ml borjú alaplé
100 ml tej
50-70 g friss torma
1 fél citrom leve
30 g darált mandula
3 ek crème fraîche
só, bors, cayenne bors
Kockázzuk fel a céklát és süssük 20-25 percig a csillagánizzsal a sütőben. Olvasszuk fel a vajat és dobjuk rá a kockára vágott salottát és a sült céklát. Öntsük fel az alaplével és főzzük 15 percig, pürésítsük és adjuk hozzá a kókusztejet, majd ízesítsük sóval, borssal.
Sózzuk meg a garnélát, és panírozzuk ki a kókuszreszelékbe és süssk ki olajban. A tormahabhoz főzzük fel a tejet az alaplével és redukáljuk, adjuk hozzá a darált mandulát, a crème fraîche-t, a frissen reszelt tormát és ízesítsük sóval, borssal és cayenne borssal. Botmixerrel habosítsuk fel.
Hozzávalók:
a leveshez:
400 g cékla
1 salotta
1 ek vaj
600 ml zöldségalaplé
1 csillagánizs
250 ml kókusztej
só, bors
a garnélához:
4 garnéla
1 tojás
liszt
kókuszreszelék
a tormahabhoz:
100 ml borjú alaplé
100 ml tej
50-70 g friss torma
1 fél citrom leve
30 g darált mandula
3 ek crème fraîche
só, bors, cayenne bors
Kockázzuk fel a céklát és süssük 20-25 percig a csillagánizzsal a sütőben. Olvasszuk fel a vajat és dobjuk rá a kockára vágott salottát és a sült céklát. Öntsük fel az alaplével és főzzük 15 percig, pürésítsük és adjuk hozzá a kókusztejet, majd ízesítsük sóval, borssal.
Sózzuk meg a garnélát, és panírozzuk ki a kókuszreszelékbe és süssk ki olajban. A tormahabhoz főzzük fel a tejet az alaplével és redukáljuk, adjuk hozzá a darált mandulát, a crème fraîche-t, a frissen reszelt tormát és ízesítsük sóval, borssal és cayenne borssal. Botmixerrel habosítsuk fel.
Lepényhal fekete lencsével és dijoni mustár sabayonnal
Amikor terveztem a karácsony vacsora menüjét, mindenképpen figyelembe kellett vennem, hogy a konyhám nagyon kicsi. A spájz nélkül el lennék veszve. A konyhai hűtőben egy apró fagyasztó van csak, ezért van még egy hűtőm és egy fagyasztóm a spájzban, a konyhai gép is ott csücsül egy láda tetején, valamint pároló is ott kapott helyet. Az első fogáshoz szükségem volt a tűzhely mindhárom rózsájára, ezért a halat párolásra ítéltem és citromos dijoni mustár-petrezslyem keverékével kentem meg, majd szépen feltekertem. Mellé beluga lencse és dijoni mustár sabayon került, és még nyertem is egy üres helyet a tűzhelyen!
Hozzávalók:
a halhoz:
4 szelet lepényhal
1 ek dijoni mustár
1 citrom leve
2 ek friss petrezselyem
só, bors
a dijoni mustár sabayonhoz:
100 ml zöldségalaplé
100 ml chardonnay
1 salotta
1 ág kakukkfű
1 tojássárgája
1/2 tkdijoni mustár
só, bors
a beluga lencséhez: (eredeti recept Ivo Adam)
100 g beluga lencse
20 g répa
10 g zelller
1 ek szárított cranberry
1 salotta
10 g vaj
100 ml vörösbor
200 ml zöldség alaplé
100 ml borjú jus
Vágjuk a répát és a zellert apró kockákra (brunoise 3mm). Olvasszuk meg a vajat és pároljuk rajta a zöldségeket a lencsével és a salottával 1-2 percig. Öntsük fel vörösborral, redukáljuk, adjuk hozzá a jus-t és főzzük 20 percig. Keverjük bele a tőzegáfonyát és ízestísük sóval, borssal.
A sabayonhoz keverjük össze a zöldség alaplevet a chardonnayval, tegyük bele a kakukkfüvet, salottát és főzzük a felére. Szűrjük le és keverjük bele a mustárt. Gőz felett verjük 10 percen keresztük. Ízesítsük sóval, borssal. A halat kenjük be a hozzávalókból készült keverékkel és pároljuk meg 6-7 perc alatt.
Hozzávalók:
a halhoz:
4 szelet lepényhal
1 ek dijoni mustár
1 citrom leve
2 ek friss petrezselyem
só, bors
a dijoni mustár sabayonhoz:
100 ml zöldségalaplé
100 ml chardonnay
1 salotta
1 ág kakukkfű
1 tojássárgája
1/2 tkdijoni mustár
só, bors
a beluga lencséhez: (eredeti recept Ivo Adam)
100 g beluga lencse
20 g répa
10 g zelller
1 ek szárított cranberry
1 salotta
10 g vaj
100 ml vörösbor
200 ml zöldség alaplé
100 ml borjú jus
Vágjuk a répát és a zellert apró kockákra (brunoise 3mm). Olvasszuk meg a vajat és pároljuk rajta a zöldségeket a lencsével és a salottával 1-2 percig. Öntsük fel vörösborral, redukáljuk, adjuk hozzá a jus-t és főzzük 20 percig. Keverjük bele a tőzegáfonyát és ízestísük sóval, borssal.
A sabayonhoz keverjük össze a zöldség alaplevet a chardonnayval, tegyük bele a kakukkfüvet, salottát és főzzük a felére. Szűrjük le és keverjük bele a mustárt. Gőz felett verjük 10 percen keresztük. Ízesítsük sóval, borssal. A halat kenjük be a hozzávalókból készült keverékkel és pároljuk meg 6-7 perc alatt.
Tuesday, December 23, 2008
Csokoládé rózsa
Ma érkezett el az ideje, hogy elkészítsem a tervezett 7 fogásos ünnepi menü desszertjének a dekorációját: a csokoládé rózsákat. Remek útmutatót találtam a Cake on the Brain blogon. Nem is hittem volna, hogy ennyire élvezetes és egyszerű formázni a csokoládé masszával. Elsőre talán nem is lett olyan rossz!
Thursday, December 18, 2008
Mézespogácsa
Minden évben utolsónak sütöm meg ezt a süteményt, mivel ez apukám kedvence. Persze még koránt sincs vége az idei sütésnek, hiszen hiányzik a beigli és a mákos pite, de ezekre majd csak később kerül sor. Számomra ez a sütemény a legkarácsonyibb, ennek több oka is van. Az egyik az illata, a formák, a tradíció, hiszen régen a fákat is mézeskaláccsal és almával díszitették. De a legfontosabb, az hogy amikor ezek a sütőben ücsörögnek akkor tudom, hogy már csak néhány nap és együtt a család.
Hozzávalók:
250 g méz
500 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
2 tojássárgája
1 kk sütőpor
1/2 tk fahéj
A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk. Kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük és mandulaszelettel díszítjük. 180°C-on (légkeverés) 12 percig sütjük.
Hozzávalók:
250 g méz
500 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
1 tojás
2 tojássárgája
1 kk sütőpor
1/2 tk fahéj
A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk. Kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Tetejét tojásfehérjével megkenjük és mandulaszelettel díszítjük. 180°C-on (légkeverés) 12 percig sütjük.
Wednesday, December 17, 2008
Citromos keksz
Milyen gyönyörű ez a mai reggel! Újra esik a hó, remélhetőleg idén végre fehér karácsony lesz. A tegnapi vaníliás csillagok mellett sütöttem még egy adag citromos kekszet, aminek az illata isteni, az állaga pedig nagyon kellemes, jó vele dolgozni.
Hozzávalók:
3 tojássárgája
125 g cukor
1 tk vaníliacukor
1 citrom leve és héja
1 késhegynyi sütőpor
250-300 g őrölt mandula
A tojássárgájákat keverjük a cukorral és vaníliacukorral habosra. Adjuk hozzá a a citrom héját és levét, és keverjük hozzá annyi őrölt mandulát hogy a tészta ne ragadjon. Őrölt mandulán nyújtsuk ki a tésztát és szaggasuk ki amilyenre szeretnénk. 10 percig süssük 170°C-on.
Hozzávalók:
3 tojássárgája
125 g cukor
1 tk vaníliacukor
1 citrom leve és héja
1 késhegynyi sütőpor
250-300 g őrölt mandula
A tojássárgájákat keverjük a cukorral és vaníliacukorral habosra. Adjuk hozzá a a citrom héját és levét, és keverjük hozzá annyi őrölt mandulát hogy a tészta ne ragadjon. Őrölt mandulán nyújtsuk ki a tésztát és szaggasuk ki amilyenre szeretnénk. 10 percig süssük 170°C-on.
Vaníliás csillagok
Megbeszéltük anyukámmal, hogy nem fogunk sokat sütni, semmiképpen sem annyit, mint tavaly. Ugyanis akkor miután szétosztogattuk a süteményes zacskókat, barátoknak, szomszédoknak, még mindig rengeteg maradt. Azt hiszem idén sem lesz jobb a helyzet, sőt talán még rosszabb! De mit számít! Egyszer egy évben van karácsony. Mondhatok amit akarok, de nem tudok elleállni a sok süteménynek a szakácskönyvekben, és mindig azt mondom magamnak: ez lesz az utolsó amit az idén sütök. Több, mint valószínű, hogy nem, de most inkább lássuk azokat a csillagokat! Egyébként fantasztikus vanília illat terjengett tegnap a konyhámban mikor arra gondoltam, hogy a tészta egy részéhez chillit keverek és hogy meg tudjam különbözteteni a csak vanílásoktól, ezért fekete sóval megszórtam őket.
Hozzávalók:
200 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
60 g cukor
1 tk vanílikivonat
1 csipet só
1 tojás
100 g vaj
1 tojássárgája
1 ek sűrített tej
Keverjük össze a lisztet, sütőport, vaníliakivonatot, cukrot, sót. Adjuk hozzá a tojást és a vajat, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki és szaggasunk csillagokat belőle.
A tojássárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és kenjük meg a csillagokat, aztán szórjuk meg durvaszemű cukorral. Süssük 180°C-on 8 percig.
Hozzávalók:
200 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
60 g cukor
1 tk vanílikivonat
1 csipet só
1 tojás
100 g vaj
1 tojássárgája
1 ek sűrített tej
Keverjük össze a lisztet, sütőport, vaníliakivonatot, cukrot, sót. Adjuk hozzá a tojást és a vajat, és gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki és szaggasunk csillagokat belőle.
A tojássárgáját keverjük össze a sűrített tejjel és kenjük meg a csillagokat, aztán szórjuk meg durvaszemű cukorral. Süssük 180°C-on 8 percig.
Tuesday, December 16, 2008
Marcipánholdak
Tegnap délután megsütöttem a következő adag süteményt, ezúttal marcipánnal. Nem igazán szeretem a marcipánt, ezért nem is gondoltam volna, hogy finom kekszetket fogok kivenni a sütőből. Kellemes meglepetés volt! Egyet meg kellett kóstolnom, de nem tudtam megállni, mikor észrevettem, hogy kezd vészesen üres lenni a tepsi.
Hozzávalók:
200 g marcipán
75 g porcukor
150 g őrölt mandula
3 ek keményítő
1 tojásfehérje
1 citrom leve és héja
1 ek rum
Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos lenne akkor még gyúrjunk bele egy jó adag porcukrot. Beporcukrozott táblán nyújtsuk ki és szaggassunk ki belőle holdakat.180°C-on süssük 10-12 percig, amikor kivesszük puha tapintású kell legyen.
Hozzávalók:
200 g marcipán
75 g porcukor
150 g őrölt mandula
3 ek keményítő
1 tojásfehérje
1 citrom leve és héja
1 ek rum
Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, ha túl ragacsos lenne akkor még gyúrjunk bele egy jó adag porcukrot. Beporcukrozott táblán nyújtsuk ki és szaggassunk ki belőle holdakat.180°C-on süssük 10-12 percig, amikor kivesszük puha tapintású kell legyen.
Nürnberger Lebkuchen
A Lebkuchen a még mai ismert formában a belgumi Dinant-ból származik, amit aztán az Aachen-iek átvettek (Printen), majd eljutott a frank kolostorokhoz, ahol szintén változtattak rajta. 1296 környékén Ulmban „Pfefferkuchen“-ként említik és a 14. században Nürnbergben a kolostorokban sütötték. A hosszú eltarthatási ideje miatt volt kedvelt, így éhínség vagy háború idején a szerzetesek osztották szét a nép közt.
Hozzávalók:
4 tojás
250 g cukor
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
2 g szalalkáli
1 TL víz
75 g darabolt mandula
75 g darált mandula
250 g liszt
1 TL Lebkuchen fűszerkeverék
35 db 6 cm átmérőjű ostyalap
2 EL portói
2 EL rum
kb. 150 g porcukor
Keverjük a tojásokat a cukorral habosra. Vágjuk finomra a kandírozott narancs- és citromhéjat. Oldjuk fel vízben a szalalkálét és keverjük a tojásos másszához. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. Hagyjuk 5 órát állni, majd kenjük az ostyalapokra és hagyjuk egy éjszakán át száradni.
Másnap melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és süssük 20 percig. A leszitált porcukrot keverjük össze a portóival és a rummal, majd kenjünk be vele a kihűlt süteményeket.
Hozzávalók:
4 tojás
250 g cukor
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
2 g szalalkáli
1 TL víz
75 g darabolt mandula
75 g darált mandula
250 g liszt
1 TL Lebkuchen fűszerkeverék
35 db 6 cm átmérőjű ostyalap
2 EL portói
2 EL rum
kb. 150 g porcukor
Keverjük a tojásokat a cukorral habosra. Vágjuk finomra a kandírozott narancs- és citromhéjat. Oldjuk fel vízben a szalalkálét és keverjük a tojásos másszához. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. Hagyjuk 5 órát állni, majd kenjük az ostyalapokra és hagyjuk egy éjszakán át száradni.
Másnap melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és süssük 20 percig. A leszitált porcukrot keverjük össze a portóival és a rummal, majd kenjünk be vele a kihűlt süteményeket.
Thursday, December 11, 2008
Fahéjas ropogós
Ez a sütemény egy igazi fahéjbomba! Évekkel ezelőtt meg akartam már sütni, de valahogy, sosem került rá sor. Nem is tudom, hogy miért. Ma elérkezett a nap amire a sütemény várt, vagy inkább én?! Az egyetlen rossz dolog, hogy tíz napot kell állni hagyni egy dobozban, míg ehetünk belőle.
Hozzávalók:
3 tojás
200 g cukor
3 tk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
65 g kandírozott citrom
100 g őrölt mandula
250 g liszt
2 tk sütőpor
szeletelt mandula
A tojásokat a cukorral verjük habosra. Keverjük bele a fahéjat, szegfűszeget, kandírozott citromot és a mandulát. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk szeletekre. Kenjük meg tojással és szórjuk meg szeletelt mandulával. Süssük 12-15 percig 180°C-on.
Hozzávalók:
3 tojás
200 g cukor
3 tk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
65 g kandírozott citrom
100 g őrölt mandula
250 g liszt
2 tk sütőpor
szeletelt mandula
A tojásokat a cukorral verjük habosra. Keverjük bele a fahéjat, szegfűszeget, kandírozott citromot és a mandulát. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk szeletekre. Kenjük meg tojással és szórjuk meg szeletelt mandulával. Süssük 12-15 percig 180°C-on.
Karácsonyi mogyorós keksz
Tegnap egész délután esett a hó, és még ma reggelre sem hagyta abba! Mondhatni belefulladtunk a hóba. Gyönyörű! Úgyhogy tegnap délután erős késztetést éreztem arra, hogy megsüssem az első adag kekszet az ünnepekre.
Hozzávalók:
150 g liszt
1 késhegyni sütőpor
150 g cukor
1 ek. vaníliacukor
150 g vaj
150 g darált mogyoró
5 ek baracklekvár
100 g étcsokoládé
Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot, vaníliacukrot, mogyorót és vajat, és gyúrjunk tésztát. Majd tegyük a hűtőbe 1-1,5 órára. Ezután nyújtsuk ki és szaggassuk olyan formára amilyenre akarjuk. Süssük 10 percig 180°C-on. Gőz felett olvasszunk csokoládét és a sütik felét mártsuk bele. A másik felét kenjük meg baracklekvárral és ragasszuk őket össze.
Friday, November 28, 2008
Anyukám krémese
Régóta készülök megsütni ezt vaníliabombát és most eljött az ideje. Krémes, egyszerű és ultra vaníliás. A recept előtt azoban még vár rám egy feladat: Mamihami elgurította hozzám a bűvös 7-est, nos akkor lássuk!
1. Imádom a kávé illatát, viszont alig ha félévente iszom egy csészével.
2. Még mindig keresem életem curry-jét. Remélem hamarosan megtalálom.
3. Nagyon válogatós vagyok, a hagymát kizárólag csak reszelt formában főzöm bele bármibe.
4. Vaníliafagyi és sült krumpli? Imádom a párosítást!
5. Vannak nagyon lusta napjaim, máskor pedig még este 11-kor is bíbelődök valamivel.
6. Gyerekként mindenképp cseresznyeárus szerettem volna lenni.
7. Mai napig nagyokat nyelek, amikor anyukám a csirkelábakat eszi a húslevesből, viszont elájulnék ha meg kellene kóstolnom!
Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojás
100 g porcukor
1 tk szalalkáli
3 ek tej
150 g vaj
a krémhez:
1 l tej
1 csipet só
1 ek cukor
4 tojássárgája
50 ml tej
1 rúd vanília
5 ek liszt
200 g cukor
250 g vaj
Gyúrjunk tésztát a lisztből, a tojásokból, porcukorból és 1 evőkanál tejben feloldott szalalkáliból és vajból. Vágjuk 4-5 egyenlő súlyú darabra. Egy tepsi tetejét kenjük be vajjal és helyezzük rá a kb. 3 mm nyújtott tésztát és süssük meg egymás után 200°C-on 8-9 perc alatt. A krémhez melegítsünk tejet egy csipet sóval, egy evőkanál cukorral és a vaníliarúddal valamint annak kikapart belsejével. Amint főni kezd a tej, adjuk hozzá a következő keveréket: a lisztet, cukrot és tojássárgáját keverjük össze 50 ml tejjel. Addig főzzük míg megvastagszik. Ha kihűlt keverjük bele a vajat.
1. Imádom a kávé illatát, viszont alig ha félévente iszom egy csészével.
2. Még mindig keresem életem curry-jét. Remélem hamarosan megtalálom.
3. Nagyon válogatós vagyok, a hagymát kizárólag csak reszelt formában főzöm bele bármibe.
4. Vaníliafagyi és sült krumpli? Imádom a párosítást!
5. Vannak nagyon lusta napjaim, máskor pedig még este 11-kor is bíbelődök valamivel.
6. Gyerekként mindenképp cseresznyeárus szerettem volna lenni.
7. Mai napig nagyokat nyelek, amikor anyukám a csirkelábakat eszi a húslevesből, viszont elájulnék ha meg kellene kóstolnom!
Hozzávalók:
500 g liszt
2 tojás
100 g porcukor
1 tk szalalkáli
3 ek tej
150 g vaj
a krémhez:
1 l tej
1 csipet só
1 ek cukor
4 tojássárgája
50 ml tej
1 rúd vanília
5 ek liszt
200 g cukor
250 g vaj
Gyúrjunk tésztát a lisztből, a tojásokból, porcukorból és 1 evőkanál tejben feloldott szalalkáliból és vajból. Vágjuk 4-5 egyenlő súlyú darabra. Egy tepsi tetejét kenjük be vajjal és helyezzük rá a kb. 3 mm nyújtott tésztát és süssük meg egymás után 200°C-on 8-9 perc alatt. A krémhez melegítsünk tejet egy csipet sóval, egy evőkanál cukorral és a vaníliarúddal valamint annak kikapart belsejével. Amint főni kezd a tej, adjuk hozzá a következő keveréket: a lisztet, cukrot és tojássárgáját keverjük össze 50 ml tejjel. Addig főzzük míg megvastagszik. Ha kihűlt keverjük bele a vajat.