Pages

Tuesday, December 16, 2008

Nürnberger Lebkuchen

A Lebkuchen a még mai ismert formában a belgumi Dinant-ból származik, amit aztán az Aachen-iek átvettek (Printen), majd eljutott a frank kolostorokhoz, ahol szintén változtattak rajta. 1296 környékén Ulmban „Pfefferkuchen“-ként említik és a 14. században Nürnbergben a kolostorokban sütötték. A hosszú eltarthatási ideje miatt volt kedvelt, így éhínség vagy háború idején a szerzetesek osztották szét a nép közt.


Hozzávalók:
4 tojás
250 g cukor
50 g kandírozott citromhéj
50 g kandírozott narancshéj
2 g szalalkáli
1 TL víz
75 g darabolt mandula
75 g darált mandula
250 g liszt
1 TL Lebkuchen fűszerkeverék
35 db 6 cm átmérőjű ostyalap
2 EL portói
2 EL rum
kb. 150 g porcukor



Keverjük a tojásokat a cukorral habosra. Vágjuk finomra a kandírozott narancs- és citromhéjat. Oldjuk fel vízben a szalalkálét és keverjük a tojásos másszához. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük össze. Hagyjuk 5 órát állni, majd kenjük az ostyalapokra és hagyjuk egy éjszakán át száradni.


Másnap melegítsük elő a sütőt 160°C-ra és süssük 20 percig. A leszitált porcukrot keverjük össze a portóival és a rummal, majd kenjünk be vele a kihűlt süteményeket.

No comments:

Post a Comment