Évekbe telt, mire megtanultam értékelni a leveseket. Most már nem csak főzni, de enni is szeretem, főleg ebben a hideg időben. Gyerekkoromban a szokásos vasárnapi húslevest nem igazán kedveltem. Még apukámnál is rosszabb voltam, aki előszeretettel halászta ki a tésztát és a répát, mindig jó sok levet hagyva a tányérba, és ezt még ma sem csinálja másképp. Én viszont sosem szerettem a friss húslevest, volt alkalom, hogy alig ettem egy-két kanállal belőle. Viszont ha már jó pár napos volt akkor imádtam, főleg főtt rizzsel, ez furcsa lehet, de számomra verhetetlen volt. Mostanában hetente legalább kétszer kerül leves az asztalra, leginkább vacsoraként, főleg ősszel és télen. Múlt pénteken ideje volt átnézni a hűtőt mégis mi rejlik még a mélyén. Találtam koriandergyökeret, citromfüvet ami aztán arra inspirált, hogy répalevest főzzek. A levest improvizáltam, de voltam annyira előrelátó, hogy szépen mindent lejegyeztem, hogy majd meg tudjam osztani. Friss korianderzölddel és karamellizált sárga sárgarépával tálaltam.
Hozzávalók:
500 g sárgarépa
1 kicsi burgonya
5 koriandergyökér
2 citromfű
1 chili
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 darab kasszia vagy fahéj
1/2 tk garam masala
darabka vaj
900 ml csirke vagy zöldség alaplé
1/2 citrom leve
só, bors
Hámozzuk meg a répát, burgonyát, hagymát és fokhagymát, majd karikázzuk fel. Olvasszuk fel a vajat és pároljuk rajta a zöldségeket kb. 10 percig a felvágott koriandergyökérrel, megfelezett chilivel, fahéjjal és garam masala-ávaé. Öntsük rá az alaplevet és főzzük olyan 20 percig. A léből tegyünk egy keveset félre, majd mixerben pürésítsük a levest. Ha túl sűrű lenne öntsük hozzá a léből, majd tegyük vissza a tűzhelyre. Ízesítsük citromlével, sóval és borssal.
Micsoda szép leves :) no és a hozzávalók, hmmm!
ReplyDelete@Bianka: Köszi! :)
ReplyDelete@Csibe: Nekem nagyon bejött, sőt elő is lépett aktuális kedvenccé.