Pages

Wednesday, November 3, 2010

Karamell mousse

A panna cotta után egy újabb desszertet akartam készíteni sütőtökkel. Ugyan nem volt sem tervem, sem receptem, csak annyit tudtam, hogy mindenképpen karamellel, csokoládéval és naranccsal akarom kombinálni. A panna cotta sütőtök püréje engem annyira megfogott, hogy ebben a desszertben is fel akartam használni, de a fűszerek nélkül, viszont narancslikőrrel és újra narancsvirág mézzel ízesítettem. A narancs és a csokoládé mindig nyerő páros, ezért nem volt kérdéses hogy étcsokoládé ganache is kerül majd a desszertbe. Most már csak azt kellett eldöntenem, hogy sütemény legyen vagy valami más. Úgy gondoltam, a változatosság kedvéért most poharas desszertet készítek. Így a sütőtökpüré és a csokoládé kapott egy könnyű karamell mousse-t a tetejére, amit kandírozott tökkel és pörkölt mogyoróval díszítettem.


Hozzávalók:
150 g cukor
125 ml víz
2 1/4 lap zselatin
3 tojás
1 tojássárgája
12 g cukor
150 ml tejszín


Gőz felett verjük habosra a tojásokat, a sárgáját a 12 g cukorral. Áztassuk be a zselatint hideg vízbe. Alacsony hőfokon olvasszuk fel a cukrot és amint aranybarna lesz öntsük rá a vizet, majd azonnal öntsük egy tálba. Olvasszuk fel a zselatint és adjuk a caramelles folyadékhoz. Keverjük bele a tojássárgájás masszát, majd forgassuk bele a felvert tejszínt. Tegyük a hűtőbe 3-4 órára.

4 comments:

  1. folyamatosan le vagyok döbbenve a fotóapparát-képek minősége paradoxonon:) klassz!!

    ReplyDelete
  2. :)) Olykor én is ledöbbenek némelyiken. Köszi!

    ReplyDelete
  3. A fotók tényleg eszméletlen jók, mint mindig.:) No és ez a csodás pohárdesszert! Nagyot alkottál, megint!:)

    ReplyDelete
  4. Nagyon szeretem a poharas finomságokat :) és ezek itt istenien néznek ki!

    ReplyDelete