Pages

Thursday, November 11, 2010

Almaboros káposztaleves

A héten még alig volt időm főzni egy jót, mivel születésnapi tortákat kellett sütnöm. Két darab is készült, egy Fekete-erdő torta Pierre Hermé receptje alapján, amit Millienél találtam, de a csokoládés krém nélkül. A másik pedig egy nagyon csokoládés, ami a fügés tortácskák és a csokoládé mousse torta házasságából született. Sajnos fotózni egyiket sem tudtam, egyrészt mert az egyik este lett felvágva, és röviddel azelőtt fejeztem csak be, a másik pedig elvitelre készült. Most, hogy végre visszakerült a fakanál a kezembe, hoztam is egy jó meleg káposztalevest amit almabor tesz pikánssá. Az biztos, hogy ez a leves nem a színével tűnik ki, viszont az íze remek. Hetek óta várt a káposzta felhasználásra, a külső levelei már kezdtek sárgulni, így nem volt érdemes tovább halogatnom a dolgot.


Hozzávalók:
300 g fehér káposzta
1 közepes burgonya
1 hagyma
1 ek vaj
300 ml almabor
300 ml csirke vagy zöldség alaplé
50 ml tejszín
őrölt kömény
só, bors


Olvasszuk fel a vajat és pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá gyalult káposztát és a felszeletelt burgonyát majd pároljuk pár percig. Ízesítsük sóval, borssal és őrölt köménnyel aztán öntsük fel almaborral és alaplével majd főzzük olyan 15-20 percig. Pürésítsük és adjuk hozzá a tejszínt és közvetlenül tálalás előtt öntsünk hozzá még egy kevés almabort. Tálaljuk karamellizált almával és sült pirított sonkával vagy szalonnával.

2 comments:

  1. Jól hangzik, szívesen megkóstolnám :)
    A tányér alatti kis kendőnek a párjai itt vannak nálam :) barackszínben és halván lilában :)

    ReplyDelete
  2. De hiszen az nem lehet, mert nálam vannak. :))))

    ReplyDelete