Hozzávalók:
a pisztáciás piskótához:
60 g pisztácia
100 g vaj
100 g vaj
60 g liszt
100 g cukor
2 tojás
a pisztáciás jocondehoz:
40 g darált mandula
40 g darált pisztácia
35 g cukor
18 g liszt
2 tojás
50 g tojásfehérje
40 g cukor
40 g darált pisztácia
35 g cukor
18 g liszt
2 tojás
50 g tojásfehérje
40 g cukor
a málna mousse-hoz:
25 g cukor
1 ek víz
30 g tojásfehérje
1 ek víz
30 g tojásfehérje
200 g málna
1 lap zselatin
1 teáskanál rózsavíz
1 teáskanál rózsavíz
100 ml tejszín
az aludttej-tejszín krémhez:
50 g aludttej
25 g tejszín
25 g tejszín
1 teáskanál cukor
1/4 teáskanál vaníliapaszta
valamint még:
durvára vágott pisztácia és málna a díszítéshez
A piskótához előmelegítjük a sütőt 160°C-ra.
A pisztáciát 25 g cukorral megőröljük. A puha vajat simára keverjük 50 g
cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat és belekeverjük a
lisztet. A fehérjéket kemény habbá verjük 25 g cukorral és az alapba
forgatjuk. Kivajazott és sütőpapírral bélelt 18 centis formába öntjük,
elegyengetjük és 35-40 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 4
darab 6 centi átmérőjű karikát vágunk ki belőle, és ezeket ugyanekkora
desszertgyűrű aljába helyezzük.
A joconde piskótához keverjük össze a lisztet a darált mandulával, a pisztáciával, a 35 g cukorral és keverjük össze a tojásokkal. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből a 40 g cukorral és forgassuk bele a tojássárgájás masszába. Kenjük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük 170°C-on 10-13 percig. Hagyjuk rácson kihűlni, majd szaggassunk ki 6 cm-es karikákat. A többit nassoljuk el, vagy vágjunk ki belőle karikákat és fagyasszuk le, még jól jöhet.
A
málna mousse-hoz tegyük a cukrot a vízzel egy lábosba és alacsony
hőmérsékleten addig főzzük, amíg
eléri a 120°C-ot. Ezalatt félkeményre verjük a fehérjét, majd lassan
hozzáöntjük a szirupot. Közben folyamatosan verjük, addig, míg ki nem
hűl. Áztassuk
be a zselatint hideg vízbe. Magas hőmérsékleten puhítsuk meg a málnát
és amint elkezd szétesni nyomjuk át egy szűrőn és ízesítsük rózsavízzel. Az édesszájúak itt
mindenképpen adjank hozzá néhány evőkanál cukrot, én most direkt nem
tettem bele többet. Aztán melegítsük fel két evőkanál pürét és keverjük
bele a jól kinyomkodott zselatint. Ezután forgassuk
bele óvatosan a tojásfehérjehabot és a felvert tejszínt. A pisztáciás
alapokon elosztjuk a mousse-t és 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Ha
összeállt lefedjük a joconde piskótával. Tálalás előtt málnával
díszítjük.A joconde piskótához keverjük össze a lisztet a darált mandulával, a pisztáciával, a 35 g cukorral és keverjük össze a tojásokkal. Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből a 40 g cukorral és forgassuk bele a tojássárgájás masszába. Kenjük sütőpapírral kibélelt tepsibe és süssük 170°C-on 10-13 percig. Hagyjuk rácson kihűlni, majd szaggassunk ki 6 cm-es karikákat. A többit nassoljuk el, vagy vágjunk ki belőle karikákat és fagyasszuk le, még jól jöhet.
Az aludttejet jól lecsöpögtetjük és simára keverjük a cukorral és a vaníliával majd belekeverjük a felvert tejszínt. Tálaláskor a málnák közé nyomunk belőle és durvára vágott pisztáciával díszítjük.
A málnát közvetlenül fogyasztás/tálalás előtt tegyük csak rá, mert a mousse nagyon lágy és könnyű!
Én ebbe kérem első látásra beleszerettem. Gyönyörű,meg pisztáciás, meg málnás, meg rózsavizes, meg már megint kész vagyok tőle. A pisztáciás piskóta befészkelte magát az agyamba... :-)
ReplyDelete:)) Ne egy könnyű piskótára gondolj, ez olyan, mintha egy marék pisztáciába harapnál, fergeteges aroma, viszont puha és omlik és jaj...langyosan meg egy álom!!
ReplyDeleteGyönyörűségesek!!!
ReplyDeleteNem is arra gondolok, hidd el, a legközelebbi pisztácia vásárlásomig csak az a tudat éltet, hogy megsüthessem. :-))
ReplyDelete@Csibe: Nagyon köszönöm!
ReplyDelete@Katuci: Várom majd véleményed! :))
Csodaszépek lettek, az embernek kedve lenne beleharapni a monitorba....:-DDD
ReplyDeleteEzt nem is láttam! Gyönyörű fotók és mennyei pisztáciás, csatlakoznék az előttem szólókhoz: én is alig várom,hogy kipróbáljam ezt a kis csodát!
ReplyDelete