Pages

Wednesday, August 22, 2012

Mézes sült füge frangipánnal és kakukkfüves-citromos juh joghurt granitával

Ó, a füge! Mennyei eledel kecskesajttal és mézzel, netán egy pohár hideg fehérborral! Azám, de a marsala bort is pusztán azért teremtették, hogy a fügével egyesüljön. Gyönyörű lila példányokat sikerült szereznem, sajnos csak keveset, mert olyan drága, akár az arany! Persze olcsóbban is hozzá lehet jutni, de a minősége igencsak silány és az állaga akár a lekvár. A kevesebb, több. Így aztán valami fejedelmit, vagy legalábbis különlegeset szerettem volna belőle készíteni. Mi hiányzik egy meleg és marsala bortól illatozó frangipánba ágyazódott füge mellől?  Valami hideg, főleg ebben a hőségben, ugye ti is így gondoljátok? Méghozzá juh- vagy kecsketejből készült granita citromhéjjal, mézzel és kakukkfűvel vagy rozmaringgal. Ennyi, és semmi más!




Hozzávalók: 
5 darab fügéhez
méz
őrölt fahéj
a frangipánhoz:
45g vaj
45 g porcukor
45 g darált mandula
1 tojás
1 evőkanál marsala
a granitához:
125 g juhtejből készült joghurt
50 g aludttej
1 ág kakukkfű
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál méz 

A fügék tetejét levágjuk majd keresztben vágjuk. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Közben a frangipánhoz habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd a tojással és a marsalával. Végül simára keverjük a darált mandulával. 5 darab hőálló formát amely 1-2 centivel nagyobb a füge átmérőjétől kivajazunk és mindegyikbe egy evőkanál frangipánt teszünk. A közepébe helyezzük a fügét, amit mézzel meglocsolunk és kevés fahéjjal ízesítünk. A sütőt 160°C-ra állítjuk és 7-10 perc alatt megsütjük. A granitához simára keverjük a hozzávalókat (az édesszájúak tegyenek még bele mézet, szerintem nem túl édesen jobban illik a füge-frangipán kombinációhoz) és a fagyasztőba tesszük. Félóránként átkeverjük és amikor már jeges akkor szilánkosra törjük.


2 comments:

  1. Jaj, de szép, és milyen finom is!

    ReplyDelete
  2. Örülök, hogy tetszik! Tényleg remek kis kombináció! :)

    ReplyDelete