Imádom a pipacsot, a kedvenc virágom mióta az eszemet tudom. Idén óriási meglepetésemre a reggeli sétánk útvonalán rengeteg pipacs nyílt. Majdnem ugrálni kezdtem örömömben, hiszen tizenkét év alatt most először akadtam ilyen csodára. Persze eddig is virágzott errefelé a pipacs, de pusztán egy-két szál elszórtan. Miközben éppen pipacsszirmot kandíroztam, a folyamat egyébként nem is annyira macerás, mint hittem, de erről majd egy későbbi bejegyzésben fogok írni. Szóval kandírozás közben jött az ötlet, hogy szirupot főzzek pipacsból. Gyönyörű lila szörp lett a jutalmam enyhe frissen darált mákra emlékeztető illattal.
Hozzávalók:
pipacsszirom
cukor
A pipacsszirmokat tegyük egy lábosba és öntsük rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Közepes hőfokon kezdjük el melegíteni és néha keverjünk rajta egyet. Amikor a szirmok elvesztik élénk piros színüket, akkor kapcsoljuk ki a tűzhelyet és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le és adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi pipacslevünk van (vagyis 1 dl pipacsléhez 100 g cukor szükséges). Melegítsük addig, míg eléri a 72, de maximum 85°C-ot és már tölthetjük is üvegekbe. Csak kis mennyiségben fogyasszuk!
Pipacs? ez nagyon eredeti ötlet.
ReplyDeleteÉn is imádom a pipacsot, nekem a blogom logója lett:) Szuper ötlet ez a szirup, csodás a fotó is!
ReplyDeleteElképzelem, amint ugrálsz örömödben:))) Imádom ezeket a képeket!
ReplyDeleteSosem gondoltam volna szirupra,pedig régen a kedvenc fotóalanyom volt a pipacs!:)
ReplyDelete