Végre valahára újra meleg van! Bár itt közel sem akkora a kánikula, mint otthon, de azért egy hideg leves most már nagyon jól tud esni ebéd helyett vagy csak közben amolyan frissítőként. Mi lehetne jobb egy pohár jéghideg uborkalevesnél? Mondjuk egy adag kókusztejes uborka-piszke leves thai bazsalikommal és zöldcitrommal. Mehet bele jócskán chili is, ízlés szerint. Tetejére pedig pirított fekete mustármag és korianderolaj dukál. Először egyébként a klasszikus kapros uborkaleves felé húzott a szivem egy jó adag görög joghurttal turmixolva. De aztán megakadt a szemem a piszkén, ami szerintem tökéletesen illik az uborkához.
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
200 g piszke
400 ml kókusztej
5-6 friss thai bazsalikomlevél
1 zöldcitrom
só, chili ízlés szerint
Az
uborkát mossuk meg, esetleg hámozzuk meg csíkokban majd vágjuk nagyobb
darabokra. Dobjuk egy turmixgépbe a megmosott piszkével, a kókusztejjel
és a bazsalikomlevelekkel majd pürésítsük. Szűrjük le a levest,
ízesítsük sóval, zöldcitromhéjjal és kevés lével, valamint chilivel.
Tálaljuk pirított fekete mustármaggal és koriandermagolajjal.
Hihetetlen vagy, micsoda kombináció:) Nagyon tetszik:o)
ReplyDeleteÁllati jó! Elképesztően jó frissítő lehet! Most biztos én vagyok a helikopter, de az fehér héjú ubi vagy csak ilyen vékonyan van hámozva?
ReplyDeleteÉs igen, Zsófival mostanság percre pontosan együtt kommentelünk. :-)
ReplyDeleteSzerintem nagyon adja magát, hogy egy ételbe kerüljenek. Már a piszke és az uborka. Kókusz-uborka meg a thai konyha származéka. Nem tudom megmagyarazáni, csak úgy jött. :))
ReplyDeleteEz ilyen uborka, van kicsiben is, az meg tiszta halvány sárga.
Nagyon tetszik a párosítás, a piszke igazán jó ötlet benne! Nagyon szép frissítő és üdítő nyári leves ;)
ReplyDeleteSejtettem, hogy tetszeni fog neked ez a párosítás. :)
ReplyDelete