Mielőtt megszületne a bejegyzés a tortáról, hoztam egy receptet annak díszéről, mely éppen most szárad a hideg sütőben, s teszi ezt még holnap reggelig. Ami a tortát illeti, már két komponense elkészült, a harmadik pedig hamarosan sorra kerül. Annyit elárulok, hogy egy igazi "céklabúcsúztató" desszertről van szó. Az idei télen rengeteg céklás ételt készítettem, ezért gondoltam, hogy illendő lenne valamilyen édes finomsággal zárni a sorozatot (persze nem kizárt, hogy találkozunk még vele...). Többet viszont nem árulok most el, lássuk inkább a kandírozott cékla chips receptet.
Hozzávalók:
260 g cukor
200 g víz
1 cékla
Hámozzuk meg a céklát és vágjuk vékony szeletekre egy mandolin segítségével. Ha szabályos köröket szeretnénk akkor szaggassuk ki azokat. Egy lábosban tegyük fel főni a vízzel a cukrral és amint a cukor teljesen elolvadt tegyük bele a céklaszeleteket. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a szeletek átlátszóak nem lesznek. Szűrjük le, de vigyázzunk, nehogy eltörjenek majd hintsük meg cukorral és hagyjuk száradni egy éjszakán át. Légmentesen záró dobozban egy hétig eltartható.
Nagyon klassz, holnap akkor jön ugye a torta? :D
ReplyDeleteLehet...! :)))
ReplyDeletenagyoon izgalmas! eszméletlen jó ötlet!
ReplyDeleteAh, szóval a vékony szelet a titka! ;) Kandírozott gyömbérhez hasonlóan kockára vágva próbálkoztam a tél folyamán egyszer cékla kandírozásával, de nem voltam elégedett az eredménnyel (bár a céklás szirup nem volt rossz). Köszi a tippet, kipróbálom így vékony szeletekre vágva ;)
ReplyDeleteÉn nagyon oda vagyok érte, jó kis nasi. :D
ReplyDelete