Az az igazság, hogy mostanában képtelen vagyok egy tortát úgy megsütni, ahogy az a könyvbe le van írva. Ez annyit jelent, hogy általában addig variálom, míg a végére minden komponensét lecseréltem. Említettem, hogy érkezik a karácsonyi torta, melyet Alain Ducasse mesés könyve inspirált. Nos jelentem itt is van! Csupán egy-két apróbb változáson esett át. Nem kentem meg glazúrral, és a karamelles részt kihagytam, azért a jóból is megárt a sok! No de akkor mi maradt? Egy nagyon vékony mogyorós alap, ami tényleg csak alibiként funkcionál, mert itt kérem a krém a lényeg! Szóval a néhány milliméteres mogyorós lapon egy fenséges tonka babos crème brûlée csücsül, bár a brûlée szónak itt sok keresnivalója nincs, mert nem borítja égetett karamell réteg, de ha egyszer mindenhol így hívják az ilyen krémeket, hát miért adnék neki más nevet. Erre került a kávé mousse, melynek receptje valószínűleg hétfőn érkezik, csupán csak azért, mert egy része pohárba került karamellel és egy kevés hideg meglepetéssel a tetején. De most ne kalandozzunk el, majd hétfőn mindenre fény derül! A könnyű és isteni aromás kávé mousse tetején nem más, mint étcsokoládé mousse pihen. A tortát rengeteg kakaópor és pirított mogyoró koronázza. Nem azért mondom, de hihetetlenül finom!
Hozzávalók:
4 tojássárgája
110 ml szirup
200 g étcsokoládé
400 g tejszín
200 ml vízből 200 ml cukorral egyszerű szirupot főzünk. A tojássárgájákat gőz felett habosra keverjük 110 ml sziruppal, majd levesszük a gőzről és tovább verjük, amíg kihűl. Hozzákeverjük a megolvasztott csokoládét, majd belekeverjük a felvert tejszínt és mehet az alatta lévő rétegre. A hűtőben elég neki 2-3 óra, de ha a tonka babos résszel együtt készítjük, akkor nem árt a kettőnek az egy éjszaka a hűtőben.
300 ml tej
300 m tejszín
120 g tojássárgája
80 g cukor
tonka bab
A tejet és a tejszínt felforraljuk és belereszeljük a tonka babot, majd 10 percig lefedve állni hagyjuk. A cukrot és a tojássárgáját felverjük és ráöntjük a tonka babos tejet, majd simára keverjük. Szilikonformában 100°C-os légkeveréses sütőben 50-60 percig sütjük, abba az estben ha formánk kb. 24-26 cm-es. Miután kihűlt a hűtőben tároljuk.
50 g finomra darált mogyoró
12 g liszt
4 tojásfehérje
1 csipet szalalkáli
125 g cukor
35 g durvára vágott mogyoró
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Verjük fel a tojásfehérjét a csipet szalalkálival és fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Ezután forgassuk bele a lisztet és a mogyorót. Öntsük a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, oszlassuk el egyenletesen és szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval. Süssük kb. 10-13 percig.
Ez valami mennyei!!!
ReplyDeleteÉn is a napokban készítettem hasonló mousset, imádom.
Ez ám a vonzó torta, az utolsó kép pedig nagyon klassz, jó látni a rétegeket (és persze tiszta kínzás:))
ReplyDeleteJöhet minden ami csokoládés!
ReplyDeleteEz az, kinzas.....
ReplyDeleteNagyon jol nez ki, pedig tudod, hogy nem vagyok Krem rajongo.
Hát ez biztos finom, mert nagyon megkívántam :-)
ReplyDelete@Gesztenye:A számból vetted ki a szót! :)
ReplyDelete@Frau Paprika: Nekem mondod?! Nehéz nem nassolni belőle. :))
@Tücsök Bogár: Mindig!
@Vera: Tudom. De ez szerintem verhetetlen!
@Ottis: Sajnos túl finom. :D